Miehen massa

”Touko Aalto treenasi vuodessa 30 kiloa lisää lihasta”. Näin Me Naiset -lehti otsikoi Vihreän liiton puheenjohtajan haastattelun viime marraskuun numerossa. Ruipeloa miestä oli kiusattu armeijassa ja suojautumiskeinoksi oli löytynyt painonnosto.

Iltalehdessä ilmestyneessä kirjoituksessa Jari Bull Mentula tyrmäsi 30 lihaskiloa fysiologiseksi mahdottomuudeksi. 3 – 4 kiloa olisi ollut jo hyvä määrä.

Iltalehden kritiikin jälkeen Me Naiset muutti jutun nettiversion otsikossa lihaksen massaksi.

Kuinka monen miehen ajatuksissa ylipaino on lihasta tai massaa eikä liiallista rasvakudosta?

Tutkimusten valossa näitä miehiä on paljon.

Oman painon arviointi onnistuu miehillä heikosti

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että ylipainoiset miehet usein ilmoittavat painonsa olevan sopiva, about right, no problem tai vastaavaa. Ylipainoiset naiset kykenevät paremmin arvioimaan oman painonsa.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen 15 000 ihmistä käsittävän kuuluisan NHANES-tutkimuksen ylipainoisista miehistä 58 % piti painoaan about right. Naisilla luku oli 25 % (1). Ylipainoisten miesten heikompi kyky arvioida painoaan ei rajoitu lihavuuden suurvaltaan, vaan se näyttää olevan globaali ilmiö (2,3) ja todettu myös Suomessa.

Lastenlääkäri Nina Vuorelan väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin vanhempien käsityksiä lastensa painosta (4). Isien ja äitien kyky arvioida pilttiensä painoa ei ole kehuttava. Huomattava enemmistö arvioi 5-vuotiaan ylipainoisen pienokaisen painon normaaliksi. Ylipainoisen 11-vuotiaan koululaisen sopivan painoiseksi arvioi 40 %.

Tutkimuksessa isiä ja äitejä pyydettiin arvioimaan myös omaa painoaan, jonka jälkeen heidät punnittiin. Kuvasta näkyy, että ylipainoisista isistä melkein puolet (47 %) piti itseään normaalipainoisena, äideistä vain 16 prosenttia.

Miehen vyö ja vyötärö

Nykyään varmaan kaikki tietävät, että keskivartalolle vatsaontelon sisälle kertyvä liika rasvakudos aiheuttaa sairauksia. Miehillä normaalin vyötärön ympäryksen raja on 100, naisella 90 senttiä. Vyötärölihavia miehiä on kaksi kertaa enemmän kuin naisia.

Parikymmentä vuotta sitten mittasin vanhan nahkavyöni soljesta metrin matkan, ja vedin siihen kohtaan tussilla paksun poikkiviivan.

Vyöstäni otettua kuvaa näytin luennoillani. Jokaisen miehen tulisi merkitä vyöhönsä tuo metrin kohta ja huolehtia, ettei poikkiviivan ylitse mentäisi. Suunnittelin mielessäni painonhallintavyötä, jossa reiät loppuivat metrin kohdalla.

Muutama vuosi vyön tuunaamisen jälkeen yhtäkkiä tajusin, ettei se toimisi lainkaan. Kadulla kulkiessani jostain syystä kiinnitin huomioni vastaan tulevan ylipainoisen miehen vyöhön. Se ei ollut lähelläkään vyötäröä. Vyö oli valunut pitkin mahan pyöreää linjaa alle navan korkeuden.

Sittemmin olen usein tarkkailut kadulla kulkevien miesten vöitä. En ole löytänyt yhtään pulleavatsaista miestä, jonka vyö sijaitsisi uuman korkeudella.

Ilmeisesti ylipainoisilla miehillä vyö on samassa reiässä kuin hoikkuuden päivinä. Kun se alkoi kiristää, solkea ei siirretty seuraavaan reikään, vaan vyön annettiin valua alemmaksi.

Onko näillä miehillä saman numeron housutkin kuin normaalipainoisena? Vetoketju menee kiinni, kun housunkaulus on alempana pienemmän ympärysmitan kohdalla. Reidetkään eivät kiristä, kun liikatavara on vyötäröllä.

Ehkä vyön solki tutussa reiässä ja saman numeron housut  pitävät yllä harhakuvitelmaa, että kaikki on OK. Käsitystä voi ruokkia myös se, että pullottava maha ei käsin koetellessa tunnu kovin löllöltä, koska rasvakilot vatsaontelon sisällä pullistavat mahan seinämän harhaanjohtavan pinkeäksi. Ehkä se on lihasta? Tai massaa.

Massan laatu selviää helposti

Ensinnäkin on hyvä muistaa, että treenatut vatsalihakset eivät pullista mahaa, vaan muodostavat piukan lautamaisen rakenteen. Pyykkilautavatsa ei luisuta vyötä alemmaksi.

Normaalipainon ylärajan saa likimäärin, kun vähentää pituudesta 100 senttiä. Tarkemmin voit arvioida tilannetta laskemalla painoindeksin painon ja pituuden avulla. Laskuri löytyy täältä .

Laskurissa normaalipainon yläraja on 25. Isot lihakset lisäävät painoa ja siksi suurentavat painonindeksiä. Jos treenaat kuin huippujääkiekkoilija, voit nostaa painoindeksin normaalirajan 28:aan (perustuu Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen painotietoihin). Jos olet intohimoinen kehonrakentaja, painoindeksi voi olla vielä korkeampi ilman ylimääräistä rasvakudosta. Mutta jos näitä asioita et harrasta, 25:n ylittävä painoindeksi merkitsee ylipainoa.

Painoindeksiä voit täydentää mittaamalla vatsasi ympärys. Se on terveydelle haitallisen vyötärölihavuuden arvioinnissa parempi mittari kuin painoindeksi.

Seiso kalsareissa ja etsi käsin molemmilta sivuilta lantioluiden yläreuna. Sen yläpuolella on pehmeä kohta, aseta mittanauha sille korkeudelle. Kevyt uloshengitys ja katso mittanauhan lukema. Jos se on yli metrin, vatsaontelossasi ei ole massaa vaan liikaa rasvakudosta. Mitä enemmän vyötärön ympärys ylittää metrin, sitä enemmän rasvaa.

Ylimääräinen rasva vatsaontelossa aiheuttaa sairauksia. Jos vatsan ympäryksesi on yli metrin etkä tiedä verensokeriasi, veren rasva-arvojasi ja verenpainettasi, kannattaa käytä mittauksissa.

 

Kirjallisuutta

  1. Burke MA, Heiland FW, Nadler CM. From”overweight” to ”about right”; evidence of a generational shift in body weight norma. Obesity 2010;8:1226-34.
  2. Rouiller N, Marques-Vidal P. Prevalence of weight misperception in an urban Swiss population. Siss Med Wkly 016;146:w14364.
  3. Lee F-Y, Myre M, Hwang J ym. Body weight misperception and psychological stress among yuung South Korean adults: the role of physical activity. Global Health Research and policy 2017;2:17.
  4. Vuorela N, Saha M-T, Salo MK. Parents underestimate their child´s overweight. Acta Paediatrica 2010;99:1374-9.

 

2 thoughts to “Miehen massa”

  1. Ensimmäistä kertaa näillä sivuilla, Eilen oli prof. Mustajoen haastattelu Hesarissa. Itse palautin toissa päivänä kirjastoon oheisen kirjan, jonka luin läpi. Erinomainen kirja. Paras, jonka olen näistä asioista lukenut. Tieteeseen pohjautuva, mutta sillä tavalla kirjoitettu, että jokainen voi kaiken siinä olevan ymmärtää. Runsaasti tarkasti perusteltuja käytännön ohjeita painonhallintaan. Hyvää jatkoa Mustajoelle tärkeässä valistustyössä ja toki muutenkin.

  2. Sitten otsikon aiheeseen. Käyn tänä talvena kaksi kertaa viikossa kuntosalilla. Seniorilippu (olen 70 v) on hyvin halpa, 85 euroa vuosi. Hintaan sisältyy myös uimahalli. Kahta käyntiä enempään ulkoilmaihmisellä ei riitä viikossa päiviä. Näen joka kerta salilla kavereita, jotka käyvät siellä säännöllisesti paljon enemmän. Osalla heistä on komea maha. Saliharjoittelu on erittäin suositeltavaa. Ei kuitenkaan pidä luulla, että se on avain painonhallintaan. Avain siihen on oikein suunniteltu syöminen. Olen varma, että se strategia, jonka Mustajoki on erittäin hyvin kuvannut, on järkevä ja toimii. En voi sanoa, että osaan sen, mutta ahkerasti opiskelen. Liikkumisen osaan, mikä on ellei puoli voittoa, niin kolmannes kuitenkin. Hiihdän viikossa kahtena päivänä kaksi tuntia per kerta. Kävelen myös kaksi kertaa 1-1,5 tuntia kerta. Lyhyitä kaupunkikävelyjä en ota huomioon. Näistä kun ynnää, niin viikkoon jää yksi liikuntavapaa päivä. Se on syytä olla.

Comments are closed.