Yksinkertainen ruoka ei ole ”pakollinen paha”

Muutama viikko sitten Helsingin sanomissa (1.7.) julkaistiin juttu otsikolla ”Ruoka maailman tylsin asia”.

Hesari oli pyytänyt kokemuksia lukijoilta, joita ruoka ei kiinnosta muuten kuin elimistön polttoaineena. Paljastui että tällaisia ihmisiä on paljon. Yksi heistä on kirjoitusta varten haastateltu Marjaana Lindy

Lindy ei ole nirso, hän vain ei ole erityisen kiinnostunut ruuasta. Aamupala on ollut parikymmentä vuotta sama. Ruokavalioon kuuluu valmisruokia. Ravintolassa syöminen on ”vain oheistoiminto”, tärkeämpää on sosiaalinen kanssakäyminen.

Hesarin kirjoituksessa kysytään ”Miksi ruoka on toisille vain pakollinen paha?” Toisessa kohtaa todetaan: ”Ruokaa ei pääse pakoon. Jokaisen on pakko syödä.”

Lauseet paljastavat, miten tavattomasti suhtautuminen ruokaan on vinoutunut. Yksikertaista ruokaa syövät nähdään outoina ihmisinä, jotka pakosta joutuvat syömään pahaa ruokaa.

Ruoka ja syöminen on päivittäin esillä kymmenissä lehdissä. En ole nähnyt  TV:n ruokaohjelmien tämän päivän lukuja, mutta muutama vuosi sitten pääkanavilla esitettiin yli 70 kokkiohjelmaa viikossa. Tässä hälyssä syömisen tarkoitus on kadonnut kokonaan.

Syömisen tarkoitus on turvata riittävä ravitsemus, jotta elimistömme pysyisi terveenä ja toimisi moitteettomasti. Tämän hoitaa nälkä. Epämiellyttävä olo, jonka monimutkaiset säätelymekanismit tuottavat meissä silloin, kun elimistö tarvitsee energiaa ja muita ravintoaineita.

Ryhdymme hankkimaan ruokaa ja istumme pöydän ääreen syömään. Syödessä ikävä nälän tunne vähitellen katoaa ja tilalle syntyy miellyttävän kylläinen olo.

Marjaana Lindy ja me muut yksikertaista ruokaa syövät ihmiset saamme monta kertaa päivässä kokea, miten kiusallinen tunne jossain mahan seudussa häviää. Sen poistuessa elimistön valtaa mukava hyvän olon tunne. Ei meille syöminen ole pakollinen paha. Ei meidän ole ”pakko syödä”, vaan nautimme halukkaasti ateriamme.

One thought to “Yksinkertainen ruoka ei ole ”pakollinen paha””

  1. No nyt ollaan asian ytimessä. Me pyöritämme vaimon kanssa suunnilleen parin viikon ruokalistaa, jossa päivittäisten aterioiden ainekset ovat jatkuvasti samoja.

    Aamiainen
    – kaurapuuro (joka aamu) joskus hilloa tai marjoja
    – musta sokeriton kahvi
    Lounas
    – eineksiä (kasvisruukku, possuruukku, liha-kaalilaatikko, liha-makaronilaatikko yms)
    – uunimunakas
    – Raaste (porkkana, kaali, lanttu (salaatin kostukkeena on kurpitsapikkelssi)
    – Uunilohi (kerran viikossa)
    – Näkkileipä (Pieni pyöreä ruis)
    – Kokolihaleike kalkkuna (1-2 viipaletta)
    – musta sokeriton kahvi
    Päivällinen keittoja
    – lihakeitot (makkara, kalkkuna, kasler)
    – hernekeittoa purkista (lisätään hiukan palvattua lihaa)
    – kaalikeitto (+ palvilihaa)
    – lohikeitto (kerran viikossa)
    – näkkileipä (Pieni pyöreä ruis)
    – juusto Polar 15 (1-2 viipaletta)
    – musta sokeriton kahvi
    Illallinen
    – Kaakao (2dl)
    – sokerikorput (pari kappaletta) tai ananas omassa liemessään 227g
    Ruokajuoma
    – hanavesi.
    Välipalat
    – hedelmiä 1 keskikokoinen kpl (banaani, omena tai appelsiini)
    – musta sokeriton kahvi
    Sitten se ruokakolmion kärkiosa koostuu naposteltavista joita napsitaan halujen mukaan.
    pähkinät, rusinat, maitosuklaa, jäätelö, Fisherman Friend pastillit, yms

    Tätä on pyöritetty vuodesta 2017 ja hyvin tullaan toimeen ja hyvältä maistuu edelleen.
    Näillä eväille se nälkä meiltä pysyy poissa.

Comments are closed.