Miksi hunaja on terveellisempi kuin makeiset?

Sadassa grammassa hunajaa on sokeria 80 grammaa. Sadassa grammassa karamelleja ”vain” 50-60 grammaa. Silti hunaja on 50 kertaa terveellisempää. Miksi?

Fineli-ruokatietokanta kertoo, että hunajassa on B- ja C-vitamiineja sekä hieman mineraaleja ja hivenaineita.  Makeisissa ei näitä ole lainkaan! Tämä pieni ero ei kuitenkaan selitä hunajan terveellisyyttä.

Runsas parikymmentä vuotta sitten tunnetulta hollantilaiselta ravitsemustutkijalta Martijn Katanilta kysyttiin, mistä lihavuuden yleistyminen johtuu. Hän huomautti, etteivät hiilihydraatit ja rasvat lihota vaan luetteli aivan muita syitä: ”Lihavuus johtuu ruuista, jotka ovat maittavia, houkuttelevia, halpoja, helposti syötävissä ja saatavilla jatkuvasti.”

Katsotaan miten Katanin mainitsemat viisi ominaisuutta toteutuvat makeisilla ja hunajalla.

maittava houkutteleva halpa saatavilla helposti helppo syödä
Makeiset  kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä
Hunaja kyllä ei ei ei ei

Molemmat ovat maittavia, koska ihmisillä on luontainen mieltymys makeaan, monilla himoon asti. Siihen yhtäläisyys sitten loppuukin.

Makeisilla on kaikki Katanin mainitsemat ominaisuudet. Houkuttelevia, ruokakaupan makeisosasto tarjoaa värejä, ja erilaisia makuja on rajattomasti. Halpaa, parilla kolmella eurolla voi ostaa  200 gramman pussillisen. Usein saa tarjoushintaan kaksi pakkausta yhden hinnalla. Karkkiostoksia voi vielä täydentää ruokamarketin kassalla. Saatavilla helposti myös muualta, sillä makeisia löytyy myös R-kioskeista, rautakauppojen ja halpamyymälöiden kassojen tuntumassa, junan ravintolavaunun tiskiltä jne. Hyvin helppoja syödä, karkkeja voi popsia sormin missä tahansa.

Ruokamarkettini hunajahylly ei näytä mitenkään houkuttelevalta. Hunajaa myydään runsaalla kahdella hyllymetrillä, melko väritön yleiskuva, selvästi kalliimpaa kuin makeiset. Et voi syödä ilman ruokailuvälineitä. Ei myydä kassoilla eikä juurikaan ruokamarkettien ulkopuolella.

Mittauksieni mukaan ruokamarketissani myydään makeisia 110 hyllymetrillä. Karkkihyllyjä on viisikymmentä kertaa enemmän kuin hunajahyllyjä.

Hyllymetrit kuvastavat osapuilleen myyntiä, sillä kauppiaat eivät pidä esillä tuotteita, jotka eivät mene kaupaksi. Hyllymetrien perusteella karkkeja myydään suunnilleen 50 kertaa enemmän kuin hunajaa. Siksi hunajan suomalaisille aiheuttamat terveyshaitat ovat aivan minimaaliset makeisiin verrattuna. Hieman leikkimielellä voidaan sanoa, että näistä kahdesta sokeripommista hunaja on 50 kertaa terveellisempi. Kun suunnitellaan sokeriveroa, se pitää kohdistaa täysillä makeisiin, mutta hunaja voidaan jättää sen ulkopuolelle.

Vertaillaan vielä perunatuotteita. Keitetyssä perunassa on sataa grammaa kohden energiaa 65 kilokaloria. Tehtaassa valmistetuissa perunalastuissa 8 kertaa enemmän, sadassa grammassa 530 kcal, samaa tasoa kuin suklaassa. Lisähaittana suolaa 1,5 grammaa.

maittava houkutteleva halpa saatavilla helposti helppo syödä
Keitetty peruna ei ei kyllä ei ei
Perunalastu kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä

Keitetty peruna saa Katanin houkuttavuuslistassa heikosti pisteitä. Ainoa ansio on halpuus, mutta se ei tee perunasta houkuttelevaa, sillä muut ”ansiot” puuttuvat. Koska keitettyjä perunoita ei ruokakaupassa myydä lainkaan, ne eivät ei ole helposti saatavissa ja syötävissä. Raakoja perunamukuloita myydään neljän laarimetrin pituudelta.

Perunalastut täyttävät kirkkaasti Katanin listan kaikki ehdot. Teollisesti viimeisen päälle houkuttelevaksi kehitetty tuote, jota ruokakaupassani myydään 30 hyllymetrillä.

Katsotaan lopuksi, mitä Martijn Katan sanoi hampurilaisateriasta. Tällä tuotteella on kaikki hänen mainitsemansa lihottavat ominaisuudet. Tieteellisesti kehitetty, valmistettu tehtaissa  maittaviksi ja houkutteleviksi, muihin aterioihin verrattuna halpoja, saatavissa aika laajalti ja voidaan helposti syödä vaikka puiston penkillä.

maittava houkutteleva halpa saatavilla helposti helppo syödä
Hampurilaisateria kyllä kyllä kyllä kyllä kyllä
Hampurilaispuuro ei ei kyllä ? ei

Martijn Katan kehottaa kaatamaan hampurilaisen, ranskalaiset perunat ja kolajuoman ämpäriin ja sekoittamaan voimakkaasti.

Ämpärin sijasta käsittelin Big Mac ateriaa tehosekoittimella. Syntyneen puuromaisen tuotteen saa yhtä halvalla ja siinä ovat samat rasvat, hiilihydraatit ja kalorit kuin alkuperäisessä ateriassa. Silti se ei ole lainkaan lihottava, koska on ihan yök.