Blogi

Metsästäjä-keräilijöiden lasi oli yli puolillaan

Helsingin sanomien Visio-lehden 14.1. numerossa Matti Tyynysniemi pohtii ikuista kysymystä, onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi. Kirjoituksessa oli nostettu ingressiksi tämä lainaus: ”En sano, että mistään ei saa valittaa, jos asiat ovat kuitenkin paremmin kuin metsästäjä-keräilijöillä tai ainakin stegosauruksilla.” Jätetään 150 miljoonaa vuotta sitten eläneet stegosaurukset omaan rauhaansa, mutta metsästäjä-keräilijöiden elämää kannattaa tarkastella. Jos […]

Lue lisää

Miksi hunaja on terveellisempi kuin makeiset?

Sadassa grammassa hunajaa on sokeria 80 grammaa. Sadassa grammassa karamelleja ”vain” 50-60 grammaa. Silti hunaja on 50 kertaa terveellisempää. Miksi? Fineli-ruokatietokanta kertoo, että hunajassa on B- ja C-vitamiineja sekä hieman mineraaleja ja hivenaineita.  Makeisissa ei näitä ole lainkaan! Tämä pieni ero ei kuitenkaan selitä hunajan terveellisyyttä. Runsas parikymmentä vuotta sitten tunnetulta hollantilaiselta ravitsemustutkijalta Martijn Katanilta […]

Lue lisää

sokeri sokeri sokeri

Syön kotona usein välipalaksi sokeroimatonta mysliä rasvattoman maidon kera. Hetken mielijohteesta tartuin supermarketin viljatuotehyllyssä uuteen houkuttelevaan pakkaukseen. Luomu Crunchy Mysli. Runsaskuituinen. Ja kaiken lisäksi suomalainen. Ensimmäisestä lusikallisesta tajusin tehneeni virheinvestoinnin. Vahvasti makeaa. Ravintoseloste ilmoitti, että tuotteen painosta neljäsosa on sokeria. Syntyi vaikeasti ratkaistava ongelma. Tuote maistui hyvältä, mutta en halunnut muutamassa päivässä syödä loppupakettia tyhjäksi […]

Lue lisää

Pikaruokien läpivalaisu – rumalta näyttää

USA:ssa laajan Direct-tutkimuksen mukaan yli kaksi kertaa viikossa pikaruokaravintolassa poikkeavilla on 4,5 kg enemmän painoa ja kaksi kertaa useammin häiriöitä sokeriaineenvaihdunnassa (1). Britanniassa tutkijat analysoivat 27 ravintolassa yli 13 000 ateriasta saadut kalorit. Energiaa tuli keskimäärin 977 kcal, mutta burger ja fries/chip -ravintoloissa 1171 kcal (2) Suomessa pikaruokaloissa lounastavilla energiaa kertyi keskimäärin 325 kilokaloria enemmän kuin […]

Lue lisää

Oppitunti nälästä, kylläisyydestä ja epäterveellisestä ruuasta

Pyöräilin Helsingin Hakaniemen torille ja poikkesin kauppahalliin. Omenaostosten jälkeen alkoi nälättää, mutta hallin ruokapisteistä ei löytynyt mieleistä syötävää. Suuntasin keskustaan, ja jo alkumatkalla nälkä yhtäkkiä hävisi kokonaan. Kävin Sievi Shopissa, ostin uudet kumisaappaat ja tutustuin uteliaana kenkähyllyjen tarjontaan. Nälkä pysyi edelleen poissa. Mutta kotiin polkiessa jo Eduskuntatalon kohdalla nälän tunne yhtäkkiä palasi niin voimakkaana, että […]

Lue lisää

Vesi ja paino

Jos kiinteiden ruokien sisällöstä saisin tietää vain yhden luvun, valitsisin vesimäärän. Sen perusteella voisin arvioida kuinka terveellisiä ne ovat. Nykyisen lihavuusepidemian aikana terveellisyyden tärkein tunnusmerkki on, ettei tuote ole kovin lihottava. Hyllystäni löytyy Kansanterveyslaitoksen vuonna 2005 julkaisema 90-sivuinen Elintarviketaulukko, jossa ravintotietojen lisäksi ilmoitetaan myös ruokien ja juomien vesimäärät. Ihan kaikkia elintarvikkeita taulukosta ei löydy, siksi […]

Lue lisää

Ylipainon lyhyt historia – 300 000 vuotta Pieksämäeltä Senaatintorille

Lihavuusepidemiaa ei voi ymmärtää, ellei tunne ihmislajin kaukaista menneisyyttä. Meidän kaltaisemme nykyihminen ilmaantui maapallolle noin 300 000 vuotta sitten (1,2,3).  Tavattoman pitkää ajanjaksoa ei ole helppo hahmottaa. Siksi kutistan ihmisen historian vaellukseksi, jossa jokainen vuosi on yksi metri. Silloin 300 000 vuoden matka on 300 kilometriä. Etsin paikkakunnan, joka on 300 kilometrin päässä pääkaupungista. Lähtekäämme […]

Lue lisää

Lautasmallin kuva remonttiin

Yllä oleva kuva on julkaistu voimassa olevassa vuoden 2014 suomalaisessa ravitsemussuosituksessa (1). Kun kirjoitan Googleen hakusanaksi ”lautasmalli”, kuvahaku tarjoaa tätä kuvaa ensimmäiseksi. Lautasmallikuva ei ole tarkoitettu ainoaksi oikeaksi tavaksi koota terveellinen ateria. Se esittää periaatteen, yleisohjeen siitä, miten kaikkien aterioiden terveellisyyttä voidaan parantaa. Lautasmalli voidaan koota kymmenillä erilaisilla tavoilla. Edelliseen lautasmalli-kirjoitukseeni tulleet kommentit kertovat, että […]

Lue lisää

Hyötyliikunnasta haittasyömiseen

Kolmisenkymmentä vuotta sitten maahamme lanseerattiin käsite hyötyliikunta (1). Suomalaisia kannustettiin käyttämään lihaksia kotipuuhissa ja puutarhahommissa ja menemään töihin kävellen tai pyörällä. Liikkumispuolella ei ole ruvettu käyttämään sanoja ”haittalöhöily” tai ”haitta-istuminen”. Mutta syömisen kohdalla pitäisi ryhtyä puhumaan haittasyömisestä ja -juomisesta. Haitallisimmat kolme – paljon kaloreita, niukasti ravintoa Terveellisen ravinnon ruokapyramidissa on pieni kärkiosa, johon on sijoitettu […]

Lue lisää

Ylipainoisen sininen tie pysyvään tulokseen

Ole hyvä ja lue ensiksi artikkeli Laihtumisen fysiologiaa – ei hätähousuille  Ylläolevassa kuvassa vertaan nopeaa dieettilaihduttamista ja rauhallista laihtumista. Kiloissa mitaten dieettilaihduttajan tulos (punainen katkoviiva) on 2 – 3 kuukauden kohdalla paljon tehokkaampi, mutta pian paino alkaa nousta. Vuoden kohdalla sinisen tien rauhallinen laihduttaja peittoaa selvästi useimmat dieettilaihduttajat. Tässä kirjoituksessa kerron, miten voit laihtua rauhallista […]

Lue lisää

Yksinkertainen ruoka ei ole ”pakollinen paha”

Muutama viikko sitten Helsingin sanomissa (1.7.) julkaistiin juttu otsikolla ”Ruoka maailman tylsin asia”. Hesari oli pyytänyt kokemuksia lukijoilta, joita ruoka ei kiinnosta muuten kuin elimistön polttoaineena. Paljastui että tällaisia ihmisiä on paljon. Yksi heistä on kirjoitusta varten haastateltu Marjaana Lindy Lindy ei ole nirso, hän vain ei ole erityisen kiinnostunut ruuasta. Aamupala on ollut parikymmentä […]

Lue lisää

Epäterveellisille elintarvikkeille pitää tehdä ”oluet”

Ruokakaupassa ei ole näkynyt oluttarjouksia ”kaksi tölkkiä yhden hinnalla”. Yhden tölkin hinta sikspäkissä tai mäyräkoirassa ei ole yhtään halvempi kuin yksittäin ostettuna. Eikä pintin tölkissä litrahinta ole alhaisempi kuin pienessä 1/3 litran tölkissä Keskiolutta ei saa myydä tarjoushinnoilla, eikä siihen saa soveltaa paljousalennusta (1). Myynnin rajoituksilla kaupan asiakkaita suojellaan runsaan alkoholin käytön haitoilta. Alkoholin liikakäytön […]

Lue lisää

Terveellinen syöminen ei ole taitolaji

Huolestun aina, kun näen ”syömisen taito” -otsikoita (1,2). Minun maailmassani taito on jotakin, jota pitää sitkeästi opetella ja harjoitella. Siitä huolimatta lopputuloksesta ole varmuutta. Lukuisista yrityksistä huolimatta en ole oppinut laulamisen taitoa, Koulussa en oppinut saksan, ruotsin enkä latinan kielen taitoa, ja myöhempien yrittämisten jälkeen englannin taito jäi ikävällä tavalla vajaaksi. Joitakin taitoja opin sitkeällä […]

Lue lisää

Epäterveellisyys näkyväksi!

Ravintoaineet imeytyvät suolistosta verenkiertoon ja leviävät kaikkialle elimistöön. Loppusijoituspaikka ovat miljardit solumme, joita ne ravitsevat. Äärimmäisen intiimin suhteen vuoksi ravintomme vaikuttaa ratkaisevalla tavalla terveyteemme. Supermarketissa kulkijan ympärillä on tuhansia elintarvikkeiden pakkauksia, joita katsellessa terveellisyys ei mitenkään ilmene. Näkyvillä on vain julkisivuja, joiden värikkäät kuvat houkuttelevat ostamaan. Jos haluaa tietoja sisällöstä, ruokapakkaus on otettava käteen ja […]

Lue lisää

Terveyden jyrkkä ylämäki

Runsas neljäkymmentä vuotta sitten alkoi ruokaympäristön muutos, jonka seurauksena syntyivät supermarketit, ja epäterveellisten elintarvikkeiden tarjonta muutenkin lisääntyi. Syntyi kuvan esittämä tilanne. Terveessä painossa pysyminen muuttui paljon vaikeammaksi kuin aikaisemmin. Terveyden rinne on noussut liian jyrkäksi. Ylämäessä jalat lipsuvat, eivätkä voimat riitä. Tällä hetkellä vähemmän kuin puolet suomalaisista on enää kyennyt pysymään terveessä painossa. Yhteiskunta on […]

Lue lisää

Ruoka-annoksia lastentarhassa

Silmiini sattuivat muistiinpanot viisi vuotta sitten julkaistusta tutkimuksesta. Välittömästi ajattelin, että kaikkien pienten lasten vanhempien pitää tietää sen tuloksista. Hyödyllinen se on aikuisillekin. Lastentarhan pikkuiset ruokailijat USA:n Pennsylvanian yliopiston tutkijat värväsivät lastentarhoista 3 – 6 -vuotiaita lapsia syömiskokeisiin (1). Heille tarjottiin valmiita annoksia, joista he saivat syödä niin paljon kun maittoi, mutta lisää ei saanut […]

Lue lisää

Erilaiset mahdollisuudet terveeseen painoon

Edelleen monet ajattelevat vasemman puoleisen kuvan mukaisesti, että kaikilla on samankaltaiset mahdollisuudet pysyä terveessä painossa. Että ihmiset starttaavat samalta viivalta tsemppaamaan lihomista vastaan. Katselkaa ympärillänne olevia ihmisiä. Heistä jokainen näyttää erilaiselta. Kasvojen piirteet, hiukset, kehon rakenne, tapa kävellä, puhua, erilainen ääni. Ihmiset ovat myös ominaisuuksiltaan erilaisia. Meitä on ujoja, vilkkaita, rauhallisia, viilipyttyjä, äänekkäitä, hiljaisia, rohkeita, […]

Lue lisää

Ruokakaupan rujo pyramidi

Voimassa olevan ravitsemussuosituksen ruokapyramidin huipussa on alue, jossa on ”sattumia” – makeisia, perunalastuja, pikaruokia, makeita leivonnaisia, sokerijuomia. Sen osuus koko pyramidin pinta-alasta on 4 prosenttia. Loput 96 prosenttia muodostuu levenevistä kerroksista lihatuotteita, kalaa ja siipikarjaa, maitovalmisteita, viljatuotteita ja perunaa. Alimpana on suurin osasto kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Jos ihmisen ruokavalio koostettaisiin pyramidin mukaan, se olisi […]

Lue lisää

Ruokaympäristön haitalliset vieraslajit

Haitallinen ruokaympäristön vieraslaji on elintarvike, joka lisääntyy ja leviää uudella alueella erityisen hyvin ja aiheuttaa merkittävää terveydellistä ja taloudellista haittaa. Suomeen juurtui ruokaympäristön haitallinen vieraslaji jo olympiavuonna 1952, mutta se jäi vielä harmittomaksi erikoisuudeksi. Pieni 2,5 dl pullo ruskeaa kasviuutejuomaa ei mitenkään vaikuttanut suomalaisten terveyteen. Haitallisten vieraslajien invaasio alkoi 1970-luvulla Noin viisikymmentä vuotta sitten Suomeen […]

Lue lisää

Ei mikään terveyskysymys

Tammikuun loppupuolella pidin lääkäreille luennon otsikolla Ylipainoinen potilas vastaanotolla. Korostin että lihavuuden aiheuttamat sairaudet ovat ainoa syy, jonka vuoksi lääkäri voi ottaa puheeksi ylipainon. Se pitää tehdä potilasta kunnioittavalla tavalla eikä siihen ei saa liittyä mitään moralisointia. Kertasin lihavuuden aiheuttamia sairauksia. Lääkärintyön kannalta tyypin 2 diabetes on tärkein, koska sen kohdalla laihtumalla voi parantua taudista. […]

Lue lisää

Terveysvero – keppi vai porkkana?

Veroista puhuttaessa medialla on tapana heiluttaa keppiä. Työntekijän verotukseen keppiä ja vähän porkkanaa. Hallitus tarjoaa tasaveroja ja keppiä autoilijoille. Rinteen hallitus otti sittenkin kepin käteen, veroraippa voi hyydyttää kotimarkkinoita. Mutta löytyy myös veroja ja rajoituksia, jotka suomalaisten suussa maistuvat makealle porkkanalle. Suomalaisilta kysyttiin epäterveellisistä ruuista ja juomista Eilen ilmestyivät tulokset väestökyselystä, joka lähetettiin 1 100 […]

Lue lisää

Nopea syöminen johtaa ylimääräisiin kaloreihin

Olen kasannut lautaselle jälkiuunileivän paloja tasan 50 grammaa sopivan kokoisiksi purupaloiksi. Painan sekuntikellon käyntiin, työnnän ensimmäisen palan suuhuni ja alan pureskella. Välillä hörppään vettä. Nieltyäni viimeisen palan mahaani, kello näyttää 6 min 15 s. Syömisvauhtini oli 8 grammaa minuutissa. Jäljittelin hollantilaisten ravintotutkijoiden koetta, jossa he selvittivät 45 eri ruokalajin syömisnopeuden (1). Yllä olevassa kuvassa on […]

Lue lisää

Tyhjät, tiheät, houkuttelevat, halvat, epäterveelliset

Ruokakaupan tuotteista ravintoaineista köyhimmät  ovat sokeria sisältävät virvoitusjuomat. Sokerin lisäksi ei mitään muuta ravintoa. Ainoa mitä puolen litran pullosta saa on 50 grammaa sokeria ja sen sisältämät 200 kilokaloria Kiinteiden syötävien puolella ravintoaineiden köyhyyskilpailussa selvä voittaja ovat makeiset. Hakusanalla ”karamelli” Fineli.fi tietokanta antaa tylyjä lukuja: Kaikkien kolmentoista vitamiinin kohdalla nolla. Kuidut nolla. Proteiinia vain hippunen […]

Lue lisää

Kieltoja ja rajoituksia vai jotain positiivista?

”Kaipaisin myös jotain positiivista ja kannustavaa pelkkien kieltojen ja rajoitusten sijaan.” Tällaisia viestejä saan silloin tällöin sosiaalisessa mediassa. Kieltoja ja rajoituksia ei tarvittaisi, jos kaikki ihmiset olisivat järjen ohjaamia rationaalisia olentoja. Taajamissa ei tarvittaisi 50 km nopeusrajoitusta, kukaan ei ohittaisi suojatien eteen pysähtynyttä autoa eikä ajaisi promilleissa. Luojalle kiitos, ettemme ole tasalaatuisen rationaalisia! Elämästä katoaisi […]

Lue lisää

Väärän paikan rasva rassaa elimistöä

Elokuussa ilmestynyttä Duodecim-lehteä lukiessani kylmäsi. Lääkärinurani aikana tapasin tuhansia ylipainoisia potilaita, joilla oli lihavuuden aiheuttamia sairauksia. Ylipainoa käsittelevissä kirjoissani ja tällä blogisivullani olen kertonut lihavuuden ikävistä seuraamuksista. Luulin tietäväni aiheesta riittävästi ja tottuneeni siihen murhenäytelmään, jonka ylipainoepidemia on Suomelle aiheuttanut. Vuosien varrella olen lukenut häiriöistä, joita ylimääräisen rasvan kertyminen aiheuttaa ihmiselimistössä jo kauan ennen kuin […]

Lue lisää

Elämän arpajaiset ja ylipaino

Miehen siittimestä syöksyy naisen vaginaan 200 – 300 miljoonaa siittiötä. Millimetrin tuhannesosan pituiset siimahännät lähtevät uimaan kohdun suuntaan. Kohdunkaulan kautta ne siirtyvät 5 – 8 senttimetrin pituiseen kohtuonteloon. Matkanopeus on minuutissa viisi millimetriä, mikä on yli sata kertaa siittiön oma pituus. Ihmismittakaavassa tähän eivät pysty parhaatkaan uimarit. (1) Kohdussa uivista siittiöistä pieni osa saavuttaa munanjohdinten […]

Lue lisää

Keho ei osaa kertoa kaloreista

Keho = elävän ihmisen ruumis (Kielitoimiston sanakirja) Silloin tällöin näkee, miten ylipainokierteessä olevia neuvotaan kuuntelemaan omaa kehoaan. Ennen kuin siihen ryhtyy, on hyvä tietää, mitä keho osaa kertoa, ja etenkin mitä se ei osaa kertoa. Stubbsin koe Neljäkymmenen vuoden aikana on tullut luettua muutama tuhat ylipainoon liittyvää tutkimusartikkelia. Niiden joukossa yksi mieleenpainuvimmista oli englantilaisen James […]

Lue lisää

Liikenne näyttää tietä painoturvallisempaan Suomeen

Hesari julkaisi helmikuun alussa (1) yllä olevan kuvan. Sitä voi nimittää ihmishenkien pelastamisen kunniatauluksi. Liikennekuolemat vähenivät puoleen kymmenessä vuodessa. Myöhempinä vuosikymmeninä käyrä on edelleen laskenut. Ratkaiseva oivallus oli, ettei liikenneturvallisuutta voida paljoa parantaa tehostamalla ajo-opetusta, opettamalla ihmisiä ajamaan paremmin. Sen sijaan laadittiin lakeja ja säädöksiä, joita saamme kiittää turvallisemmasta liikenteestä. Liikenneturvallisuus mallina lihavuuden ehkäisylle Lihavuutta […]

Lue lisää

Kaksi pandemiaa – toinenkin on saatava näkyväksi

Tätä kirjoittaessani COVID-19 pandemiaan oli kuollut 329 suomalaista. Lääketieteen termit -kirja määrittelee pandemian seuraavasti: ”yli maanosien ulottuva epidemia”. Viruspandemian ohella ylipaino täyttää kirkkaasti vaatimukset. Viime vuosikymmeninä lihavuus on lisääntynyt epidemian lailla maapallon kaikissa maissa. Epidemia on johtanut siihen, että tällä hetkellä suurin osa suomalaisista on ylipainoisia – heitä on 2 950 000. Vähintään 15 kiloa […]

Lue lisää

Liikkumattomuutta ei voida verottaa

Jokin aika sitten sain tällaista kritiikkiä: ”Miksei Mustajoki ole puhunut liikunnasta mitään? Miksi hän jatkuvasti paasaa ravinnosta, lihottavasta ruuasta?” Erkaannuttuaan apinoiden linjasta ihmissuku kehittyi vähitellen tehokkaaksi kävelijäksi. Luonnon antimista ruokaa etsivät esi-isämme ja -äitimme kävelivät melkein joka päivä 9 -15 kilometriä päivässä (1,2). Liikkuessaan he usein kantoivat lapsia ja ruokaa. Kuva yllä on kirjahyllyni teoksesta, […]

Lue lisää

Ylipainon ja laihduttamisen klassikko vuodelta 1951

Hyllyssäni on kymmenkunta lihavuutta ja laihduttamista käsittelevää suomenkielistä kirjaa yli puolen vuosisadan takaa. Vanhin on vuodelta 1923 (1). Kirjoista suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt Toivo Rautavaaran Syömällä solakaksi. Jo kansikuva hämmästyttää. Siinähän on tuttu lautasmalli, vaikka se ”keksittiin” vasta neljäkymmentä vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen. Viereisen kasviskulhon ja omenan kanssa tämän päivän suositus puoli kiloa kasviksia […]

Lue lisää

Terve Paino ry

Vuosikausien haave on toteutunut. Kirjoitin siitä ensi kertaa Kanava-lehdessä 2016 (1). Pari vuotta sitten palasin aiheeseen tällä blogi-sivullani jutussa Kaloreiden uhrit ry. Siinä kerroin lotonneeni vuosikausia saadakseni varoja yhdistyksen perustamiseen. Paras tulos oli neljä oikein. Kunnes viime vuonna aivan yllättäen ilmaantui rahoitusta, jonka avulla Terve Paino -yhdistys saattoi syntyä. Lääkärin työni aikana tapasin tuhansia hyvin […]

Lue lisää

Kivikauden menestyjät – globaalin kokeen häviäjiä

Skannasin yllä olevan kuvan kirjastani Vähennä kaloreita ilman dieettiä. M-kirjain ja punainen suikale osoittaa aikaa, jolloin ihminen on viljellyt maata ja hoitanut karjaa. Asetin punaisen tähden puolen miljoonan vuoden päähän tästä ajasta. Siihen aikaan jossain maapallollamme on elänyt mies ja nainen, joiden jälkeläinen olen. Välissä on 20 000 sukupolvea – 20 000 naista ja miestä – jotka […]

Lue lisää

Missä määrin herkuttelu on vaarallista?

Otsikon kysymys oli viestissä, jonka sain eräältä perheenäidiltä. Hän kertoo rakastavansa leipomista ja viihdyttää vieraitaan herkuilla ja leivoksilla. Harvemmin kuin kerran kuussa hän piipahtaa syömään hampurilaisen tai tilaa kotiin pitsaa. ”Meistä ei kukaan perheessämme ole lihavia ja perus arkiruokamme on hyvin tavallista kotiruokaa, terveellistä, puhdasta ja monipuolista. Minuun on kuitenkin jostain iskostunut sairauksien pelko ja […]

Lue lisää

STOP epäterveelliselle ruualle

Pari kuukautta sitten kerroin otsikolla Kuubalainen serenadi, miten saarivaltion elintarvikepulan aikana lihavuus puolittui ja monet sairaudet vähenivät. Kuuban terveysbuumi jäi lyhytaikaiseksi. Poikkeustilan päätyttyä palattiin normaaliin aikaan. ”Normaali” tarkoitti maailman muiden maiden tapaan paljon kaloreita. Pian Kuuban lihavuusluvut ylittivät aikaisemmat ennätykset, ja sairaudet palasivat entistä runsaampina. Ylimääräisten kaloreiden vähentämiseen ei tarvita ryydyttäviä pula-aikoja. Kuluneen vuosikymmenen aikana […]

Lue lisää

Terve paino

Blogisivustoni kautta minuun otti yhteyttä mieshenkilö, joka halusi kiinnittää huomiota usein käyttämääni sanapariin ”normaali paino”. ”Humanistina tekisin sinulle kysymyksen, onko sana normaali pätevä käsite. Vaikka puhuttaisiin kansanterveydestä, yksittäinen ihminen saattaa poimia juuri tuon yhden sanan ’epänormaali’ ja suhteuttaa sen itseensä. Jos ylipainoinen kokee olevansa ’epänormaali’, siitä ei seuraa mitään hyvää.” Humanistin kommentti sai ajatukseni rullaamaan. […]

Lue lisää

Lopetetaan painon kurittaminen

Kielitoimiston sanakirja: kurittaa rangaista (ruumiillisesti), ojentaa. Kurittaa lasta, koiraa. Painon kurittaminen on yleistä. Googlessa sanapari ”paino kurissa” löytää 7000 osumaa. Media rakastaa sanaa kuri. Iltapäivälehdissä ”kurissa” antaa Googlessa antaa runsaasti osumia, listan alkupäässä kaikki liittyvät painoon. ”Paino kurissa” -sanapari löytyy monista muistakin paikoista, esimerkiksi Kotiliedestä, Vauva-lehdestä ja Lääkärilehdestä. Ravitsemuksen ja painonhallinnan moniottelija Patrik Borg kertoo haastattelussa, miten hän vastaanotollaan […]

Lue lisää

Kuubalainen serenadi – siunattu niukkuus

Sota-aikana Suomessa oli pulaa elintarvikkeista. Etenkin liha- ja maituotteiden, rasvojen ja sokerin kulutus putosi reilusti (1). Seurauksena oli selvä alenema sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamissa kuolemissa (2). Norjassa toisen maailmansodan saksalaismiehityksen aikana todettiin aivan sama ilmiö (3). Monista elintarvikkeista oli pulaa, etenkin lihasta, maidosta, sokerista, margariinista ja muista rasvoista. Kuvassa nähdään, miten niukemman ravinnon aikana kuolleisuus […]

Lue lisää

Vastuullisen valtion indeksi

Lontoossa riehui tuhoisia koleraepidemioita 1800-luvun puolivälissä. Lääkäri John Snow ryhtyi kartoittamaan, millä alueilla ihmiset sairastuivat ja kuolivat. Hän havaitsi, että kuolonuhreja oli paljon tiettyjen kaivojen läheisyydessä. Aikana jolloin kolerabakteereita ei vielä tunnettu, Snow oivalsi että saastunut vesi aiheutti sairauden. Kun Englannin parlamentin istunnossa keskusteltiin saastuneen vesipumpun sulkemisesta, esitys herätti vastustavia puheenvuoroja. Muuan Mr. Muntz totesi: […]

Lue lisää

37 kiloa ilman dieettiä

”Oletteko vakavissanne yrittänyt laihduttaa viimeisen vuoden aikana?” Kysymykseen kolmasosa naisista ja neljäsosa miehistä vastasi kyllä vuonna 2014 (1). Se merkitsee, että joka ikinen vuosi 950 000 suomalaista yrittää vakavissaan laihduttaa. Jos laihduttaminen olisi edes jossain määrin tehokasta – toisi pysyvästi alemman painon – lihavuus olisi kääntynyt jo ajat sitten laskuun. Valitettavasti viimeiset tilastot kertovat, että […]

Lue lisää

Ruokanobel lautasmallin keksijöille

Valitsin lähimarketin valmisruokahyllystä pyttipannun. Otan siitä lautasen vasempaan osaan 150 g. Lautasen toisen puolen täytän kasviksilla. Tavallisesti lautasmallikuvissa pursuaa salaatinlehtiä, mutta tästä haluan tehdä omannäköiseni. Herneet ja porkkanaraaste ovat herkkuani, ja seuraavaksi tulevat pikkutomaatit ja kurkku. Lautasella herneitä on 30 g, ja jokaista kolmea muuta kasvista 40 g. Yhteensä oikeassa puoliskossa on sama grammamäärä kuin […]

Lue lisää

Muuttuuko ruokatarjonta yhä lihottavammaksi?

Tällä vuosikymmenellä ylipainoisia ilmaantui Suomeen 100 000 kappaletta lisää (1). Kadulla vastaan tuleva aikuinen on todennäköisimmin ylipainoinen kuin normaalipainoinen. Yli 30-vuotiaista normaalipainoisia miehiä on enää 28 ja naisia 36 prosenttia. 1980-käynnistyneen lihavuusepidemian pääasiallisena syynä on ruokamaailman muuttuminen lihottavammaksi. Edelleen nousevat käyrät viittaavat siihen, että elämäämme jatkuvasti ilmaantuu uusia tekijöitä, jotka yhä enemmän horjuttavat suomalaisten kaloritasapainoa. […]

Lue lisää

Esidiabetes – ollako vai eikö olla?

Hesarissa ilmestyi 7.10. kirjoitus Terveistä saadaan sairaita. Siinä aivan aiheellisesti kritisoidaan surun, ADHD:n, naisten haluttomuuden ja äkillisen virtsaamistarpeen medikalisointia. Jotkut lääketehtaat pyrkivät markkinoimaan lääkkeitä normaalisti elämään liittyviin ilmiöihin. Tähän samaan joukkoon oli niputettu myös esidiabetes. Tilanne jossa todetaan verensokerissa poikkeavia tuloksia, mutta muutos on niin lievä, etteivät diabetes-diagnoosin tunnusmerkit vielä täyty. Normaalin verensokerin (glukoosin) yläraja […]

Lue lisää

Tyypin 2 diabetes on kalorisairaus

Tieto geenien vaikutuksista sairauksien syntyyn on lisääntynyt nopeasti. Duodecim-lehdessä ilmestyi kesällä kirjoitus, jossa joukko tutkijoita tarkastelee aihetta monipuolisesti (1). Artikkeliin liittyvä kuva näyttää, miten paino ja geenit yhdessä vaikuttavat sairastumiseen tyypin 2 diabetekseen. Kuvan pylväiden korkeus ilmoittaa, kuinka monta prosenttia ihmisistä on 10 vuoden aikana sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Tiedot on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin […]

Lue lisää

Lihavuutta pitää torjua laeilla ja säädöksillä – Osa 2

Saman niminen kirjoitukseni julkaistiin Hesarin vieraskynäpalstalla 13. heinäkuuta (1). Heti sen jälkeen ilmestyi asiantuntijoiden haastattelu (2), jossa kolme ylipainoon perehtynyttä professoria – Kirsi Pietiläinen, Aila Rissanen ja Tiina Laatikainen – kannattivat epäterveellisen ruuan verottamista. ”Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä.” Seuranneessa keskustelussa nousi esille sokerivero, joka jo muutama vuosi sitten todettiin hankalaksi toteuttaa. […]

Lue lisää

Hampurilaistuotteet – paljon kaloreita

Hampurilaisia ja pizzoja ostaneiden kotitalouksien määrä kaksinkertaistui vuosien 1995 – 2012 välillä (1). Pikaruokien suosio näyttää edelleen kasvavan. Matkailu- ja ravintola-alan elinkeinojärjestö MaRa arvioi alan yritysten liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 5,2 prosenttia. Kasvu on ollut ripeää erityisesti pikaruokaravintoloissa, joiden myynti kasvoi tammi–maaliskuussa 7,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna (2). Nousu selittyy pääasiassa pikaruokaravintoloiden määrän kasvulla. Hesburger […]

Lue lisää

Lihavuusepidemian koko kuva – 2 980 000 ylipainoista

Ensimmäistä kertaa on mahdollista esittää maamme ylipainotilanne vauvasta vaariin ja mummuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL – hoitaa hienosti hommansa. Se tuottaa tärkeää tietoa kansamme terveyden tilasta parhain mahdollisin menetelmin. Muutaman vuoden sisällä ovat ilmestyneet tuoreet ylipainoluvut kaiken ikäisistä suomalaisista (1,2,3). Ylipainoiset Yllä oleva kuva esittää kuinka monta prosenttia suomalaisista kussakin ikäryhmässä on ylipainoisia, […]

Lue lisää

Lihavan seniorin elämä

Kuudenkymmen ikävuoden tienoilla suurin osa suomalaisista on ylipainoisia (1). Poimin heidän joukostaan kaksi reilusti lihavaa, joiden painoindeksi ylittää 30. Annan heille 1950-luvun yleisimmät nimet Juhani ja Marjatta. Toukokuun lopulla osallistuin Turussa Suomen lihavuustutkijoiden yhdistyksen seminaariin. Kuuntelin herpautumatta kansanterveystieteen professori Sari Stenholmin luentoa hänen kertoessaan, millaisia ongelmia lihavuus aiheuttaa ikääntyville. Turussa minulle valkeni, ettei Juhanin ja […]

Lue lisää

Lihavan lapsen elämä

Äsken julkaistujen lasten lihavuuslukujen mukaan (1) Suomessa on 61 000 esikouluikäistä (2-6 v) lasta, joiden paino ylittää normaalin. Heistä 11 000 on reilusti lihavia, jolloin painoindeksi ylittää 30 (2). Tämän asteinen lihavuus merkitsee aikuisella vähintään 15 ylimääräistä kiloa. Poimitaan heidän joukostaan kaksi, viisivuotiaat Sofia ja Elias. Lapsilla on vuonna 2014 syntyneiden yleisimmät etunimet. Yleisyyslukujen perusteella […]

Lue lisää

Syömisen sietämätön automaattisuus

Kaksikymmentä vuotta sitten yhdysvaltalaiset sosiaalipsykologian tutkijat John Bargh ja Tanya Chartrand julkaisivat kirjoituksen ”The unbearable automaticity of being” (Olemisen sietämätön automaattisuus) (1). He ja muut alan tutkijat olivat osoittaneet, että ihmisen tietoisen ajattelun suoituskyky on yllättävän pieni. Sen vuoksi aivomme pyrkivät ohjaamaan monia asioita automaattisesti. Myös syömistä (2). Ja ruuan hankkimista. Vapaa tahtokin meni Historian […]

Lue lisää

Lihavuuden vastustamisyhdistys takaisin!

Mieltäni ovat ällistyttäneet 60 vuotta sitten pidetyt laihdutusluennot. Miten ihmeessä Lihavuuden vastustamisyhdistyksen massaopetuksella saatiin yhtä hyviä laihtumistuloksia kuin tämän päivän ammattitaitoisella ohjauksella? Lihavuuden vastustamisyhdistys Yhdistyksen perustivat 1950 suomalaiset lääkärit raatimies Yrjö Similän johdolla ehkäisemään ylipainosta johtuvia sairauksia. Yhdistys julkaisi 1960 kirjan Kuta pitempi vyö – sitä lyhempi elämä (1). On vaikea kuvitella arvovaltaisempaa kirjoittajakuntaa: 26 […]

Lue lisää

Tiedon väri on harmaa

Ranskalaisen nobelkirjailijan André Giden 1930-luvulla ajattelema aforismi Totuuden väri on harmaa on ajankohtainen tänä päivänä. Sosiaalisen median poteroista huudetut ”totuudet” ovat kaukana harmaasta. Tunteella singottujen ajatusten ja ajattelemattomuuksien värit ovat mustaa tai valkoista. Näiden ääripäiden keskimaastossa ovat tieteelliset tutkimusartikkelit, joiden sisällöt ovat tasaisen harmaat. Tutkimuksen tuottama tulos kerrotaan yksitoikkoisina teksteinä, taulukkoina ja kaavioina. Niitä verrataan […]

Lue lisää

Lihavuusepidemia maton alla

Talven aikana minulla oli kaksi järkyttävää kokemusta. Tammikuun viimeisenä päivänä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa oli aiheena Terveyserot – voiko niitä kaventaa? Avaussanoissa lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Kari Reijula kertoi Suomessa olevan puoli miljoonaa diabeetikkoa. Ennusteen mukaan 2030-luvulle tultaessa heitä on miljoona. Reijula liputti vahvasti ehkäisyn puolesta. Jokainen sairauksien ehkäisyyn satsattu euro säästää hoitokuluissa 10 euroa. Tilaisuuden lopussa […]

Lue lisää

Lihavuus ja 31 sairautta

Syöpä on sairauksista pelottavimpia ja nousee herkästi lehtien uutisiin. Muutama viikko sitten uutisoitiin poikien rokottamisesta papilloomavirusta vastaan. Sen lasketaan vähentävän 300 turhaa syöpää vuodessa. Joka vuosi suomalaisia sairastuu kymmenen kertaa suurempi määrä lihavuuden aiheuttamaan syöpään, mutta tästä en ole nähnyt kirjoituksia lehdissä. Syövän ohella lihavuus lisää sairastumista pariin kymmeneen muuhun sairauteen. Monet niistä, kuten diabetes, […]

Lue lisää

Laihtumisen fysiologiaa – ei hätähousuille

Jutta Zilliacus kertoo eräässä kirjassa laihdutusruokavaliostaan: ”Oli masentava kokemus, ettei kahden ensimmäisen laihdutusviikkoni aikana paino pudonnut grammaakaan. Onneksi silti jatkoin. Ja yhtäkkiä tapahtui kolmen kilon humpsahdus.” (1) Laihtumisen nihkeää käynnistymistä on tutkittu jo 90 vuotta sitten. Historiallinen tutkimus Viime vuosisadan alussa lihavuustutkijat ihmettelivät ylipainoisia henkilöitä, joiden paino vähäkalorisella dieetillä ei lähtenytkään laskuun odotetulla tavalla. Yleisesti […]

Lue lisää

Onnistuneiden laihduttajien opetuksia

Syksyllä 2010 turkulaisen ravitsemusterapeutin Sirpa Soinin päässä alkoi raksuttaa. Sirpalta oli kesällä valmistunut maisterin tutkintoa varten pro gradu -työ Tutkimus pysyviä laihtumistuloksia saavuttaneista. Hän oli haastatellut kahtakymmentä henkilöä, joka olivat pudottaneet vähintään kymmenen prosenttia painostaan ja onnistuneet pitämään tuloksen ainakin kaksi vuotta. Syksyllä Sirpa oli sattumatta lukenut kirjaani Ylipaino (1), jossa kerron vastaavasta mutta paljon […]

Lue lisää

Päät kolisevat kaloreihin

Olipa kerran maa, jossa oviteollisuus ryhtyi madaltamaan ovia. Pisimpien ihmisten päät kolahtelivat yläkarmiin. Vuosien mittaan ovet madaltuivat lisää. Tultiin aikaan, jolloin ovien korkeus oli pienempi kuin ihmisten keskipituus. Suurin osa valtakunnan asukkaista sai kuhmuja päähänsä. Päävammojen vuoksi päivystyspoliklinikat ruuhkautuivat. Kolauttelijoita syytettiin itse aiheutetusta sairaudesta ja sairaanhoitokulujen huimasta noususta. Mikseivät he viitsineet kumartua ovista kulkiessaan! Heidän […]

Lue lisää

Laihduttajan ruokakulut vähenevät

Usein näkee väitettävän, että terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin epäterveellinen. Suositusten mukaiselle päivittäiselle puolen kilon hedelmä- ja kasviskorille voi kertyä hintaa. Toisaalta teollisesti prosessoitu ravinto energiaa kohti laskettuna on tavallisesti halpaa. Kilon sokeria eli 4000 kilokaloria saa ruokamarketista 0,70 eurolla – sata kilokaloria 1,7 sentillä. Tällaiset laskelmat ovat aivan liian yksioikoisia terveellisen ja epäterveellisen ruoan  […]

Lue lisää

Makeutusaineet ovat hyödyllisiä painonhallinnassa

Mediaan ja internetiin valikoituu makeutusaineiden vaikutuksista uutisia, jotka kertovat niiden vaaroista. Kalorittomat makeutusaineet antoi Googlen etusivulla seuraavia osumia: ”Nyt se on todistettu! Kalorittomat makeutusaineet saavat ahmimaan”, ”Keinotekoiset makeutusaineet voivat johtaa lihomiseen”. Useimpien tiedelehdissä julkaistujen tutkimusten mukaan makeutusaineet ovat hyödyllisiä ja turvallisia. Joukossa on kuitenkin paljon päinvastaisia tuloksia. On helppo löytää tukea väitteille, että makeutusaineet lihottavat […]

Lue lisää

Lihavuusepidemian sylttytehtaalla

sylttytehdas Jäljet johtavat sylttytehtaalle [= syyllinen on arvattavissa] (Kielitoimiston sanakirja) Keväällä neljä kansanterveyden ja ravitsemuksen tutkijaa kertoivat Lancet-lehden Public Health julkaisussa, mitkä seikat eivät aiheuttaneet Yhdysvaltojen lihavuusepidemiaa (1). USA:n väestön terveyttä ja painoa on seurattu säännöllisin väliajoin 1960-luvun alusta lähtien. Aineistoissa on otoksia kaikkien osavaltioiden asukkaista. Näiden lukujen perusteella artikkelin kirjoittajat laativat alla olevan kuvan. Kaaviossa […]

Lue lisää

Miss Suomi – pysy pliis normaalissa painossa

Kuva esittää Miss Suomen painoindeksin heilahteluja vuodesta 1952 lähtien. Kaaviossa punainen viiva näyttää normaalipainon alarajan 18,5. Normaalin painoindeksin yläraja 25 ei mahdu kuvaan, se sijaitsee kaukana kaavion yläpuolella. Painoindeksikäyrä alkaa Armi Kuuselasta, joka oli reilusti normaalipainon alueella. 1950-luvulla oli heilahtelua, mutta enemmistö on selvästi punaisen viivan yläpuolella. Ensimmäinen selvästi alipainoinen missi ilmaantui 1969. Pian seurasi […]

Lue lisää

Onko sopivaa ottaa toisen ylipaino puheeksi?

Heinäkuussa ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoi Helsingin sanomien kolumnissaan kuulleensa satoja kertoja, miten julmalta perheenjäsenen, koulukaverin tai puolison painon kommentointi on ylipainoisesta asiakkaasta tuntunut. Sen jälkeen Mielipide-sivulla  yhteiskuntatieteiden maisteri Marja Wiik ehdotti, että läheiset enemmän puuttuisivat toisen ylipainoon. Tähän filosofian maisteri Helena Martikainen ilmoitti suuttuvansa, jos hänen miehensä huomauttelisi painosta. Hieman myöhemmin ylipainoisten hoitoon perehtynyt psykoterapeutti […]

Lue lisää

Lihavuus ei ole ”itse aiheutettu”

Jälleen keskustellaan siitä, missä määrin yksittäinen ihminen on vastuussa terveydestään (1,2). Monet puhuvat ”itse aiheutetuista sairauksista”, jotka johtuvat ruoalla mässäilystä, viinan kanssa lotraamisesta ja muusta riskikäyttäytymisestä. Näistä seuraa sairaanhoitokuluja, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Jari Ehrnrooth kirjoittaa kolumnissaan, miten itsensä elintavoillaan sairastuttaneet ottavat ylimääräistä niiltä jotka elävät vastuullista hyvää elämää. Hänen mukaansa tähän loisten joukkoon kuuluvat […]

Lue lisää

Ovatko välipalat tarpeellisia, OK vai haitallisia?

”Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin terveellinen ateria, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1 – 2 välipalaa.” Näin voimassa oleva vuoden 2014 ravitsemussuositus kertoo ateriarytmistä. Lähtekäämme selvittämään, onko ravitsemussuosituksen ohje tutkimusten valossa järkevä. Miten syömistiheys ja välipalat vaikuttavat kaloreiden saantiin? Tiheä syöminen ei auta laihduttajaa Muutama vuosi sitten aiheesta ilmestyi yhdysvaltalaisen ravitsemustutkijan Ashima […]

Lue lisää

Barbie-naisella ei ole kuukautisia

Suomen Kansallismuseon näyttely Barbie – The Icon palautti mieleeni kahdenkymmenen viiden vuoden takaisia tapahtumia. Silloin mittailin langalla Barbie-nuken ympärysmittoja: reidet, olkavarret, lantio. Halusin tietää, mikä olisi Barbien muodoilla varustetun naisen rasvamäärä. Sen avulla saatoin päätellä, olisiko Barbie-naisella kuukautisia. Nälkiintynyt nainen ei tule raskaaksi Naisen rasvaprosentti liittyy erottamattomasti mahdollisuuteen saada lapsia. Energiatalouden kannalta lapsen saanti on […]

Lue lisää

Se oikea paleo – mitä metsästäjä-keräilijät söivät

Ylläoleva kuva näyttää ihmissuvun kehityksen viimeisen kahden miljoonan vuoden aikana. 99,5 % tuosta ajasta esi-isämme ja -äitimme keräsivät, metsästivät ja kalastivat ruokansa. Pitkän ajanjakson kuluessa ihmisen fysiologia ja ruokahalun säätely kehittyivät ihailtavalla tavalla selviämään kivikauden oloissa. Maanviljelys ja karjanhoito omaksuttiin asteittain Lähi-idässä runsas 10 000 vuotta sitten (kuvassa ohut punainen palkki). Vanhan kivikauden eli paleoliittisen ajan […]

Lue lisää

laihduttaminen

Saako enää laihduttaa?

Viime vuosina median otsikoissa on toistunut sanapari ”laihduttaminen lihottaa”. Se löytyy jopa Tiede-lehdestä. Runsaan vuoden ajan YLE:n vaakakapina on kehottanut lopettamaan laihduttamisen. Äskettäin Hesari kertoi suomalaisen tutkimuksen tuloksista otsikolla ”Laihduttaminen voi lisätä lihomisen riskiä” (1). Laihduttamisesta on hyvää vauhtia tulossa pahis, demoni, josta seuraa ikäviä asioita. Kun lääkäri toteaa kaksikymmentä kiloa ylipainoisella potilaalla diabeteksen, saako […]

Lue lisää

Neljä energiankulutuksen lajia – dieetit vaikuttavat kaikkiin

Tämä on ”säästöliekki” revisited. Energiankulutuksen väheneminen dieetin aikana on paljon monimutkaisempi juttu kuin aiemmin olin ajatellut. Laihduttaminen vaikuttaa kaikkiin neljään energiankulutuksen lajiin, ei siis pelkästään lepoenergiankulutukseen (1,2). Säästöliekin tasossa on huomattavia yksilöllisiä eroja. Nämä erot selittävät, miksi kilojen karistaminen on toisilla sitkeämmässä kuin muilla. Ennen kuin lähdemme tarkastelemaan laihduttamisen aikaisia muutoksia, lyhyt energiankulutuksen lajien esittely. Lepoenergiankulutus […]

Lue lisää

Kaloreiden uhrit ry.

Olen vuosikausia lotonnut säännöllisesti. Perheelleni olen kertonut, että sorry vaan, mahdollisella päävoitolla ei osteta uutta asuntoa, ei isompaa autoa, ei tehdä maailmanympärimatkaa. Käytän rahat kansanterveyden hyväksi. Tehokkain tapa lisätä suomalaisten terveyttä on tukea toimia, joilla Suomen lihavuusepidemia kääntyy laskuun. Lottovoiton rahoilla perustaisin Suomen ylipainoisille yhdistyksen, jonka avulla he voisivat ryhtyä ajamaan asiaansa. Suomessa huolehditaan kiitettävällä […]

Lue lisää

Kaikki syövät isoista annoksista enemmän – miksi?

Isot popcorn- ja sipsipussit, isot ravintola-annokset, iso ruokakulho, iso napostelupalojen tarjoilukulho, iso lautanen. Kaikista syödään enemmän kuin tavallisen kokoisista (1,2,3). Ylisyönti koskee lapsia ja aikuisia, miehiä ja naisia (4). Tavikset, huippuyliopiston opiskelijat, ravitsemusterapeutit ja ravitsemustutkimusyksikön henkilökunta – kaikki syövät huomaamattaan isoista annoksista enemmän. Ennen kuin paneudumme tähän merkilliseen ilmiöön, muutama esimerkki isojen annosten vaikutuksista. Perunalastut […]

Lue lisää

Miehen massa

”Touko Aalto treenasi vuodessa 30 kiloa lisää lihasta”. Näin Me Naiset -lehti otsikoi Vihreän liiton puheenjohtajan haastattelun viime marraskuun numerossa. Ruipeloa miestä oli kiusattu armeijassa ja suojautumiskeinoksi oli löytynyt painonnosto. Iltalehdessä ilmestyneessä kirjoituksessa Jari Bull Mentula tyrmäsi 30 lihaskiloa fysiologiseksi mahdottomuudeksi. 3 – 4 kiloa olisi ollut jo hyvä määrä. Iltalehden kritiikin jälkeen Me Naiset […]

Lue lisää

Elämää suklaan kanssa – addiktiota, riippuvuutta, himoa vai mielihalua?

”Suklaaksi sanotaan sekoitusta, joka syntyy paahdettaessa kaakaopapua sokerin ja kanelin kera…Kun niihin lisätään vaniljan herkullinen aromi, on oikein toimimalla mahdollista saavuttaa täydellisyyden nec plus ultra (’edemmäksi ei voi mennä’, ylittämätön).” Lainaus on tunnetun herkkusuun Jean Anthelme Brillat-Savarinin kirjoittamasta gastronomian klassikosta Maun fysiologia, joka ilmestyi vuonna 1825 (1). Ennen joulua sain 200 gramman suklaalevyn palkkioksi pienestä […]

Lue lisää

Keittojen taikatemppu

Yhdysvaltalaisen ravitsemustutkijan Barbara Rollsin kana-riisi-vihannespata -juttu (1) on yksi mekittävimmistä tutkimuksista, joita kolmenkymmenen vuoden aikana on tullut luettua. Yllä oleva piirros Rollsin mainiosta kirjasta Volumetrics weight-control plan (2) kuvaa tätä tutkimusta. Lukiessani sen tuloksia ymmärsin yhdellä istumalla, että juotu vesi ei aiheuta kylläisyyttä, mutta keitoissa vesi vähentää muuta syömistä. Rollsin tutkimuksesta oli myös henkilökohtaisia seuraamuksia. […]

Lue lisää

Verensokerin vuoksi ei tarvitse syödä tiheään

”Kun syömme monipuolisesti, kevyesti ja tasaisin välein, verensokeri pysyy tasaisena emmekä tunne itseämme niin väsyneiksi. Myös painonhallinnan kannalta on tärkeää, että ateriavälit eivät ole liian pitkiä. Olisi hyvä, jos voisimme syödä 3 – 4 tunnin välein.” Vastaavia ohjeita näkyy aika usein. Ajatellaan, ettei verensokeri pysy normaalina ilman riittävän tiheää syömistä. Ovatko näitä ohjeita jakavat henkilöt […]

Lue lisää

Joulu ja paino

Kivipellon torpassa Kurikassa isäni lapsuudessa 1910-luvulla joulun ruoat olivat seuraavanlaisia (1): Joulupöydässä klimppisoppa oli tavallista herkullisempi: klimpit oli valmistettu vehnästä (ohran sijasta) ja niissä oli rusinoita. Tarjolla oli rosollia eli sallattia, joka on perunasta, porkkanasta ja punajuuresta valmistettu kylmä ruokalaji. Jouluun kuului aina koivuntuhkassa liotettu lipeäkala, ”jonka rinnalla nykyään kaupasta ostettu lipeäkalahyytelö ei ole mitään”. […]

Lue lisää

Hedelmät voittavat hedelmämehut 6 – 0

Hedelmät ja marjat ovat terveellisiä. Kun niistä puristetaan mehu, siihen siirtyvät melkein kaikki hyödylliset ravintoaineet – vitamiinit, kivennäisaineet ja luontaiset sokerit. Tämän perusteella moni saatta ajatella, että myös mehut ovat terveellisiä. Valitettavasti tämä ei ole totta. Kaloreiden saannin kannalta on valtava ero siinä, pureskellaanko hedelmiä ja marjoja vai juodaanko niiden mehu. Syödyt auttavat painonhallinnassa, juodut […]

Lue lisää

Autuuden pointti ja tiheät maut lihottavat

Tunnetulta hollantilaiselta ravitsemustutkijalta Martijn Katanilta kysyttiin eräässä haastattelussa, mistä lihavuus johtuu. Hän huomautti, etteivät hiilihydraatit ja rasvat lihota. Hän luetteli aivan muita syitä: ”Obesity is caused by foods that are tasty, attractive, cheap, convenient, and present 24/7.” (Lihavuus johtuu ruoista, jotka ovat maittavia, houkuttelevia, halpoja, helposti syötävissä ja saatavilla jatkuvasti) Katan havainnollisti asiaa hampurilaisaterialla, jolla […]

Lue lisää

Insuliini ei lihota

Yllä on kuva on insuliinimolekyylista, joka koostuu 51 aminohaposta. Kaksiulotteinen kaaviokuva antaa hormonin rakenteesta turhan lattean kuvan. Oikeasti se on monimutkainen kolmiulotteinen nanorakennelma, jonka ontelot ja poimut ohjaavat elintärkeitä biokemiallisia reaktioita. Tästä hienosta hormonistamme on puhuttu paljon pahaa: ”Insuliini on lihomisen perussyy”. ”Runsas insuliinin eritys haimasta johtaa lihomiseen ja lihavana pysymiseen.”  ”Insuliini on myrkky, joka […]

Lue lisää

Älä yritä laskea kaloreita – varsinkin jos olet ylipainoinen

Ihmisten ravinnonsaantia on yritetty selvittää ainakin sadan vuoden ajan. Sinä aikana lääketiede ja ravitsemustutkimus ovat kehittyneet jättiläisaskelin, mutta ravinnonsaannin tutkimusmenetelmissä ei ole nähty mitään läpimurtoja. Viime vuosikymmeninä on paljastunut, että näiden menetelmien tarkkuus on luvattoman heikko. Ylipainoisilla suorastaan surkea. Melkein kaikki aliarvioivat Ihmisten ravinnon saannin mittaamisessa yleisimmin käytettyjä menetelmiä ovat: tutkittavat pitävät ruokapäiväkirjaa haastattelija kysyy […]

Lue lisää

Kalori on kalori vaikka voissa paistais

”Jos syö saman kalorimäärän rasvaa kuin hiilihydraattia, niin rasvalla laihtuu ja hiilihydraatti lihottaa.” Vähän hiilihydraattia sisältävä ruokavalio voi olla ihan OK, mutta usein sitä perustellaan virheellisillä tiedoilla. Väitetään, että rasvojen kalorit vaikuttavat elimistössämme jotenkin lievemmin kuin sokerin ja muiden hiilihydraattien kalorit. Ajatus on kerta kaikkiaan aivan mahdoton! Koulutietojen lyhyt kertaus Minun kouluaikanani puhuttiin energian häviämättömyyden […]

Lue lisää

See-food (näköruoka) houkuttelee syömään

”Syömme ensin silmillämme” -viisaus on ensi kertaa esitetty Apiciuksen ruokareseptien kokoelmassa, joka ilmestyi keisariajan Roomassa. Antiikin keittiömestari muotoili lausumansa havainnoimalla itseään ja muita roomalaisia herkkusuita, siihen aikaan ei tiedetty fysiologiasta ja aivojen toiminnasta mitään. Vasta parinkymmenen vuoden aikana on ymmärretty syvällisemmin, miten totta Apiciuksen havainto on. Hiljan ilmestyneessä perusteellisessa katsauksessa Eating with our eyes: From […]

Lue lisää

Painonhallinta – ongelmallisia sanoja

Edellisessä artikkelissani kirjoitin sanoihin ylipaino ja lihavuus liittyvistä sekaannuksista. Tässä jutussa pohdin muita pulmallisia painonhallinnan sanoja, joita ihmiset tuon tuostakin kohtaavat. Auttavatko tietyt painonhallinnan sanat ylipainoista tekemään järkeviä muutoksia ruokailutottumuksissaan? Vai nouseeko hänen mieleensä kuva tahdonvoimalla ja itsekurilla toteutettavasta kärsimysten tiestä?  Ja kuinka selkeänä hän ylipäätään ymmärtää ne asiat, joita pitäisi tehdä? Ruokaremontti Google-haku antaa […]

Lue lisää

Ylipaino ja lihavuus – sanat sekaisin

Mitä siitä seuraa, kun tutkijat ryhtyvät muuttamaan yleiskielen sanojen merkityksiä? Oikein arvattu – väärinkäsityksiä ja sotkua. Pahimmassa tapauksessa kansan terveyden edistäminen vaarantuu. Lääketieteellisen aikakauskirja Duodecimin toimittaja ja kielentarkistaja Lauri Saarela kertoo blogissaan lehteen lähetetystä artikkelista, jossa yleiskieliset ja täysin tajuttavat sanat ylipaino ja lihavuus ovat yhtäkkiä muuttuneet epäselviksi. Jos edes tieteelliseen lehteen kirjoittavilla asiantuntijoilla homma ei […]

Lue lisää

Ruokakauppa vuonna 2030

Edellisessä artikkelissani intouduin kirjoittamaan ei-elintarvikkeista. Kevyestä pakinatyylistä huolimatta itse aihe – lihavuuden ehkäisy – on minulle haudanvakava asia. Olin huhtikuussa asiantuntijana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jossa käsiteltiin valtioneuvoston selontekoa ruokapolitiikasta. Sen nimi on Ruoka 2030 – ruokaa meille ja maailmalle. Kertasin tylyt tilastot: Suomen aikuisista yli puolella paino ylittää normaalin (1). Ylipainoisia lapsia on yli […]

Lue lisää

Ei-elintarvikkeet

Elias Lönnrot keksi vuonna 1863 sanan elintarve. Nimi ilmaisi hyvin sen ajan ruokamaailmaa. Lähes kaikki maataloissa tuotetut ja kaupoissa myydyt syötävät tarvittiin elämän ylläpitoon. Sana muuttui viime vuosisadan alussa elintarvikkeeksi. Tuolloin se kuvasi merkitystään edelleen hyvin. Nyt ajat ovat toiset. Tämän päivän ruokakaupassa myydään paljon syötäviä, joita ei tarvita elämiseen. Siitä huolimatta elintarvikeasetus niputtaa kaiken […]

Lue lisää

Vaakakapina – huono päätös useimmille

Toimittaja Jenny Lehtisen vetämä YLE:n Vaakakapina on pyörinyt puoli vuotta. Jennyn elämässä on ollut 25 vuotta laihdutuskuureja, häiriintynyttä syömistä, jojoilua, jatkuvaa painonseurantaa, usein monta kertaa päivässä. Hän teki vaakalakon ja onnistui lopettamaan ainaisen dieetillä olon. TV-ruudussa esiintyy energinen ja iloinen toimittaja. Voimme onnitella Jennyä siitä, että hän on saanut elämänsä tasapainoon. Vaakakapinan nettisivulta löytyy lause: […]

Lue lisää

Terveyskatekismus lapsiperheille

Vuonna 2000 jokaiseen talouteen jaettiin uusi perustuslaki. Samana vuonna postilaatikkoon tipahti katekismus, joka postitettiin kaikille seurakuntien jäsenille. Toivottavasti seuraava massajakelu on lapsiperheille suunnattu terveyskatekismus. Sen kärkenä olisi auttaa vanhempia ehkäisemään lastensa lihomista. Samat yleisterveelliset ruokaan, liikuntaan ja uneen liittyvät ohjeet suojaavat myös myöhemmän elämän monilta muilta sairauksilta. Usein kuulee mainittavan, että kyllä ihmisillä ravinnosta ja […]

Lue lisää

Elintarviketeollisuus ja lihavuus

Markkinataloudessa tuottajat luonnollisesti pyrkivät edistämään tuotteidensa myyntiä monin eri tavoin. Tavallinen kuluttaja havaitsee tästä vain mainonnan. Ruokien mainontaan ei uhrattaisi varoja, ellei se vaikuttaisi. Lihavuuden kannalta on ongelmallista, että mainonta kohdistuu pääasiassa lapsiin, ja heille suunnatuissa mainoksissa markkinoidaan enimmäkseen epäterveellisiä lihottavia ruokia ja juomia (1,2). Menneinä vuosina TV:n lastenohjelmat olivat tärkein mainostamisen paikka, nyt lasten […]

Lue lisää

Miksi ihmisiä ei suojella kaloreilta?

Edellisessä blogikirjoituksessani toivoin, että lihavuus olisi virustauti. Silloin tähän kansanterveyden suureen ongelmaan olisi jo kauan sitten löytynyt ratkaisu. Mutta lihavuus ei johdu mikrobista, vaan liiallisesta energiansaannista. Tässä kirjoituksessa yritän etsiä selityksiä sille, miksi yhteiskunta on nimenomaan lihavuuden suhteen niin passiivinen, vaikka päättäjämme kuitenkin monissa muissa asioissa niin kiitettävästi suojelevat kansalaisten terveyttä. Voiko enemmistön asiaa ajaa? […]

Lue lisää

Kunpa lihavuus olisi virustauti

1980-luvulla ilmaantui kaksi globaalia terveysuhkaa. Diagnosoitiin ensimmäiset AIDS-potilaat ja lihavuusepidemia alkoi. AIDS:n torjumiseksi käynnistyi nopeasti ennätyksellisen intensiivinen tutkimus. Ovela HI-virus osoittautui kivikovaksi pähkinäksi, mutta tutkimukseen uhratut miljardit ovat tuottaneet tulosta. Nykyisten lääkkeiden ansiosta aiemmin kuolemaan johtanut tauti on muuttunut arkisemmaksi sairaudeksi, joka pysyy hoidolla kurissa. Suomessa HIV-positiivisille on alettu antamaan hedelmöityshoitoja. Lihavuuden kehitys on ollut […]

Lue lisää

Lihavuus – sivuraiteelle unohdettu karsinogeeni

Äskettäin lehdet ovat uutisoineet näkyvästi, että hormonikierukan käyttäjillä esiintyy enemmän rintasyöpää kuin kuparikierukan käyttäjillä. Sanna Heikkisen rekisteritutkimuksen perusteella ei voida sanoa, ovatko syynä hormonit vai jokin muu syy. Joka tapauksessa havainto on syytä ottaa vakavasti. Edellinen hormonit-syöpä keskustelu käytiin parikymmentä vuotta sitten. Silloin oli ilmestynyt tutkimuksia, jotka osoittivat vaihdevuosien hormonihoidon lisäävän rintasyövän vaaraa. Uusi tieto […]

Lue lisää

ruokakauppa-kalorit

Kalorit jyrää meitin

Kuvassa on kyläkauppa Helsingin Ruskeasuon kaupunginosassa 1950-luvulla. Hyvin samanlaiselta näytti kivijalkakauppa, josta Tampereella pienenä poikana kannoin kotiimme maitoa ja muuta ruokaa. Nykyajan ruokamarketissa samoillessa on helppo ymmärtää, että tässä ruokaympäristössä tosiaan on helppo ostaa enemmän kaloreita kuin muutama vuosikymmen sitten. Tarjolla voi olla 20 000 eri nimikettä, satoja kertoja enemmän kuin vanhan ajan ruokakaupassa. Supermarketin pelkkä […]

Lue lisää

ruokalautasen-koko

Kokemusasiantuntija vailla mahdollisuuksia ruokapöydässä

Kokemuksen perusteella ajateltiin kautta historian, että aurinko joka aamu oikeasti nousee itäisen taivaanrannan takaa ja laskee illalla länteen. Vasta kun aihetta ryhdyttiin tutkimaan, hoksattiin että aurinko on vakaasti paikallaan, maahan se tässä pyörii. Kokemusasiantuntija on aivan pihalla myös ravinnosta saatujen kaloreiden kanssa. Samalla tavalla kuin auringonlaskun selittämiseksi tarvittiin tiedemiehiä, liiallisen kaloreiden saannin syiden ymmärtämiseen tarvitaan […]

Lue lisää