Terve Paino ry

Vuosikausien haave on toteutunut. Kirjoitin siitä ensi kertaa Kanava-lehdessä 2016 (1). Pari vuotta sitten palasin aiheeseen tällä blogi-sivullani jutussa Kaloreiden uhrit ry. Siinä kerroin lotonneeni vuosikausia saadakseni varoja yhdistyksen perustamiseen. Paras tulos oli neljä oikein. Kunnes viime vuonna aivan yllättäen ilmaantui rahoitusta, jonka avulla Terve Paino -yhdistys saattoi syntyä.

Lääkärin työni aikana tapasin tuhansia hyvin lihavia potilaita, joilla oli monia ylipainon aiheuttamia sairauksia. Oli tuskallista huomata, miten harvoin laihdutusryhmämme ja muu ohjaus pystyivät heitä pysyvällä tavalla auttamaan.

Tämän riittämättömyyden tunteen lisäksi jouduin seuraamaan, miten lihavien määrä jatkuvasti kasvoi. Oli ahdistavaa nähdä, että maahamme tuli enemmän ja enemmän lihavuussairaita suomalaisia.

Vuosisatamme ensimmäisen vuosikymmenen aikana tiedettiin kaikki oleellinen siitä, miksi ja mistä yhä useammalle ihmiselle tulee liikaa kaloreita. Siitä huolimatta ei tehty mitään sen estämiseksi, vaan tilanteen annettiin entisestään pahentua. Ahdistava olo yltyi, mikä joskus on näkynyt näilläkin sivuilla. Joulukuussa pari vuotta sitten aioin kirjoittaa jonkun kivan joulujutun, mutta syntyikin satiirinen Päät kolisevat kaloreihin.

Toisaalta on tuntunut hyvältä, että olen saanut monipuolista tietoa ja sen tuomaa ymmärrystä lihavuudesta. Eräs tärkeimmistä on ollut sen oivaltaminen, ettei lihavuusepidemiasta saa syyttää suomalaisia ylipainoisia. Eivät ihmiset ole lainkaan muuttuneet viimeisten 40 vuoden aikana. Ylipainon yleistyminen ei johdu ihmisten moraalisesta heikkoudesta, vaan valtavasti lisääntyneestä ruokatarjonnasta ja sen aiheuttamasta lihottavien elintarvikkeiden lisääntyneestä kulutuksesta. Tämän päivän ruokamaailmassa terveellistä painoa onnistuvat ylläpitämään enää ne onnekkaat, jotka ovat vanhemmiltaan saaneet edulliset geenit ja lapsuuden.

Muissa maissa tehtyjen tutkimusten mukaan tyytymättömyys epäterveellisten ruokien ja juomien markkinointiin on hyvin yleistä.

Laajassa viiden maan väestötutkimuksessa kysyttiin 20 000 ihmiseltä, miten he suhtautuvat epäterveellisten elintarvikkeiden tarjonnan rajoittamiseen lainsäädännön keinoin (2). Enemmistö halusi rajoittaa epäterveellisten ruokien markkinointia lapsille. Yli 40 prosenttia kannatti runsaasti sokeria sisältävien juomien ja ruokien verottamista.

Britannian asukkailta tiedusteltiin äskettäin heidän ajatuksiaan vuonna 2018 voimaan tulleesta sokeripitoisten juomien haittaverosta (3). Vastaajista melkein kaikki (90%) tiesivät sokerijuomien aiheuttavan ylipainoa ja 70 prosenttia kannatti veroa.

Ei ole mitään syytä olettaa, että me suomalaiset olisimme tässä suhteessa vähemmän valveutuneita. Se merkitsee, että maamme 4,6 miljoonasta aikuisesta suurin osa on tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseen, jossa ilman mitään pidäkkeitä markkinoidaan epäterveellisiä elintarvikkeita. Heidän joukossaan on vanhempia ja isovanhempia, jotka haluaisivat suojella lapsiaan ja lastenlapsiaan lihottavien ruokien ja juomien markkinoinnilta. Varmasti Suomen melkein kolmen miljoonan ylipainoisen joukossa on monia, jotka toivovat tukea yrittäessään torjua lihottavien elintarvikkeiden houkutuksia.

Tähän mennessä heillä ei ole ollut mitään kanavaa, jonka kautta voisivat vaikuttaa. Nyt on.

Terve Paino -yhdistyksen tarkoitus on vähentää ylipainoa Suomessa. Sääntöihin on kirjoitettu: Ajamme lakeja ja säädöksiä, jotka vähentävät lihottavien ja muiden epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta. Haluamme käynnistää toimenpiteitä, jotka suojelevat lapsia epäterveellisten ja lihottavien elintarvikkeiden markkinoinnilta

Virusepidemian vuoksi Suomi on poikkeustilassa, mutta rajoitusten aika menee ohi. Haluamme tuoda esille, että maassamme on jo pitkään ollut  toinen tuhoisa epidemia, joka myös sairastuttaa ja aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia. Tätäkin epidemiaa voidaan ja pitää torjua.

Terve Paino ry aikoo jo tänä keväänä huolehtia siitä, että kansanedustajat ja muut terveysasioista päättävät tietävät, kuinka paljon suomessa on ylipainoisia, mitä sairauksia siitä seuraa ja paljonko niiden hoito yhteiskunnalle maksaa.

Yhdistys kampanjoi aktiivisesti, että Suomessa

  • ryhdytään rajoittamaan lapsille suunnattujen sokeripitoisten juomien, makeisten, keksien, energiatiheiden suolaisten naposteltavien ja energiapitoisten hampurilaistuotteiden markkinointia
  • säädetään haittavero runsaasti sokeria sisältäville juomille ja muille tuotteille.

Jos kannatat Terve Paino -yhdistyksen tavoitteita, pane tämä kirjoitus kiertämään.

Asiaamme kuunnellaan, jos meitä on paljon. Liity jäseneksi www.tervepaino.fi

 

Käytettyjä lähteitä:

  1. Mustajoki P. Kaikki Suomen ylipainoiset liittykää yhteen. Kanava 2016; nro 2, s. 43-45.
  2. Kwon J, Cameron AJ, Hammond D ym. A multi-country survey of public support for food policies to promote healthy diets: findings from the International Food Policy Study. PMC Public Health 2019;19:1205.  Lue artikkeli
  3. Pell D, Penneys T, Hammond D ym. Support for,and perceived effectivenes of, the UK soft drinks industry levy among UK adults: cross-sectional analysis of the International Food Policy Study. BMJ Open 2019;9:e026698. Lue artikkeli

3 thoughts to “Terve Paino ry”

  1. Toivotan menestystä uudelle yhdistykselle!
    -Kannattajajäsenkandidaatti-

  2. Täysin samoilla linjoilla. Kiitos herättävästä kirjoituksesta.

  3. Mahtava juttu! Itsekin ylipainoisena ja poliittisesti aktiivisena ihmisenä olen usein miettinyt, miten näitä asioita voisi edistää. Asia on hankala tuoda keskusteluun, koska se otetaan aina jotenkin henkilökohtaisesti. Lisäksi painopiste on ainakin omissa piireissäni ollut kovasti kehopositiivisuudessa. Pidän itsekin sitä tärkeänä, mutta moni kokee sen olevan ristiriidassa painonhallinnan kanssa. Näinhän ei tietenkään ole, mutta asioita on hankala yhdistää kärjistämiselle alttiissa poliittisessa keskustelussa. Äänestäjälle kun ei saa jäädä ristiriitaista kuvaa. Siksi näen, että yhdistys on paras tapa edistää asiaa. Yhdistys voi mennä aina tutkittu tieto edellä ideologioista piittaamatta ja on siksi suureksi avuksi uutta ja ehkä herkkääkin asiaa keskusteluun tuotaessa. Laitoin kannattajajäsenhakemuksen.

Comments are closed.