Kaloreiden uhrit ry.

Olen vuosikausia lotonnut säännöllisesti. Perheelleni olen kertonut, että sorry vaan, mahdollisella päävoitolla ei osteta uutta asuntoa, ei isompaa autoa, ei tehdä maailmanympärimatkaa.

Käytän rahat kansanterveyden hyväksi. Tehokkain tapa lisätä suomalaisten terveyttä on tukea toimia, joilla Suomen lihavuusepidemia kääntyy laskuun.

Lottovoiton rahoilla perustaisin Suomen ylipainoisille yhdistyksen, jonka avulla he voisivat ryhtyä ajamaan asiaansa.

Suomessa huolehditaan kiitettävällä tavalla vähemmistöistä, mutta ylipainoinen enemmistö – yli puolet aikuisista – on jätetty oman onnensa nojaan. Normaalipainoiset ihmettelevät, mikseivät lihavat ota itsessään niskasta kiinni ja ryhdy syömään järkevämmin. Yhteiskunta patistaa ihmisiä huolehtimaan painostaan, mutta jättää homman yksittäisten kansalaisten hoidettavaksi.

Ette ole muita huonompia!

Yhdistyksen ensimmäinen tehtävä on tiedottaa Suomen ylipainoisille: Te ette ole muita  huonompia ihmisiä.

Lihavien itsetunto on latistettu maanrakoon. Heitä pidetään heikkotahtoisina epäonnistujina, joilta puuttuu tahdonvoimaa ja itsekuria. Useimmat reilusti lihavat ovat kokeneet nimittelyä ja pilkkaa.

Tämä kyykytettyjen joukko saattaa rohkaistua aktiivisesti ajamaan asiaansa, jos heille kerrotaan, mistä lihavuudessa oikeasti on kysymys. Sinä ja sinun elimistösi olette täysin normaaleja, mutta ympärilläsi oleva ruokamaailma on kaikkea muuta kuin normaali.

Ihmisen ruokahalu virittyi kivikaudella satojen tuhansien vuosien aikana tehokkaasti estämään aliravitsemusta, mutta liikakaloreille ei kehittynyt mitään pidäkkeitä (1,2). Päinvastoin, silloin oli edullista aterioida aina kun ruokaa oli näkyvissä ja syödä ähkyyn asti silloin kun sitä oli paljon. Ihmisen syömisen säätely ja fysiologia toimivat edelleen samalla tavalla. On luonnollista, että nykyisessä ylirunsaassa ruokamaailmassa kaloreita tulee liikaa.

Ihmisten mahdollisuuksissa vastustaa houkuttelevia kaloreita on suuria eroavaisuuksia. Tämä on todettu monissa syömiskokeissa, ja näkyy myös aivotutkimuksissa (3). Ylipainoisilla herkullisten ruokien kuvat saavat aikaan aivojen mielihalukeskuksissa vilkkaampaa toimintaa kuin normaalipainoisilla.

Yhdistyksen pääsanoma jokaiselle ylipainoiselle on, ettei sinun tarvitse kyyristellä eikä pitää itseäsi saamattomana epäonnistujana. Olet ihan normaali. Ylipainosi johtuu siitä, että olet joutunut radikaalisti muuttuneen ruokamaailman kaloreiden uhriksi (4).

Liittyisikö yhdistykseen jäseniä?

Suomalaiset tietävät hyvin, että ylipaino aiheuttaa runsaasti sairauksia. Väestökyselyssä suurimmaksi terveysuhaksi koettiin lihavuus, jota vastaajista 86 % piti erittäin tai melko suurena uhkana terveydelle (5).

Ylipainoiset todella yrittävät päästä eroon liikakiloistaan. Vuoden 2012 väestötutkimuksessa kysymykseen ”Oletteko vakavissanne yrittänyt laihduttaa viimeisen vuoden aikana” kolmasosa naisista ja neljäsosa miehistä vastasi kyllä (6). Se merkitsee, että Suomessa joka vuosi 950 000 ihmistä yrittää vakavissaan laihduttaa. Melkein yhtä moni kokee pettymyksen, koska valtaosalla pudotetut kilot palaavat takaisin.

Äskettäiset kokemukset Britanniassa viittaavat siihen, että laajat väestönosat haluavat suojaa kaloreilta. Pari vuotta sitten toteutetussa väestökyselyssä enemmistö briteistä kannatti sokeripitoisten juomien verottamista (7). Virvoitusjuomavero astuu Britanniassa voimaan tänä vuonna.

Ylipainoiset tietävät liikakilojen aiheuttavan sairauksia ja suuri enemmistö on kokenut epäonnistumisia painonhallinnassa. Ei olisi mitenkään yllättävää, jos ylipainokierteessä kamppailevat suomalaiset kannattavat toimia, jotka auttavat heitä torjumaan pahimpia liikakaloreiden aiheuttajia.

Ylipainoisten kansalaisten etujärjestö

Uuden yhdistyksen pääsanoma on: Jokaisella ylipainoisella on oikeus vähemmän lihottavaan elinympäristöön.

Nykyisessä ruokamaailmassa on kaksi päätekijää, jotka johtavat ylimääräisiin kaloreihin ilman että syöjä huomaa mitään: teollisesti prosessoidut herkulliset energiatiheät syötävät ja sokeripitoiset juomat (4,8).

Energiatiheiden elintarvikkeiden hinnan nostaminen vähentäisi tehokkaasti niiden houkutuksia (9,10). Yhdistys ajaisi voimakkaasti energiatiheysveroa, joka nostaisi suklaan, makeisten, perunalastujen, juustopallojen, keksien, murojen ja jäätelöiden hintaa. Toinen kohde olisi tuntuva vero sokeripitoisille virvoitusjuomille.

Samalla on välttämätöntä puuttua suuriin pakkauksiin ja annoksiin, joista huomaamatta saadaan ylimääräisiä kaloreita. Edellä lueteltujen lihottavien elintarvikkeiden kohdalla yhdistys ajaa hintapolitiikkaa, joka säätää isojen pakkausten kilo- ja litrahinnan samaksi kuin pienissä pakkauksissa.

Lihavuusepidemia käynnistyi Suomessa ja muissa rikkaissa maissa 1980-luvulla. Yhdistyksen konkreettinen tavoite on: Palauttakaamme lihottavien elintarvikkeiden kulutus 1970-luvun tasolle.

Ruokamaailmassa myös terveellisten elintarvikkeiden valikoima on kasvanut. Erityinen ilonaihe ovat ruokakauppojen runsaat hevi-osastot. Yhdistys kampanjoi, että kasvikset, hedelmät ja marjat saataisiin hinnaltaan edullisemmiksi.

Edessä on taistelua

Kaikkialla maailmassa globaalit elintarvikejätit kampanjoivat ja lobbaavat voimakkaasti estääkseen epäterveellisten tuotteidensa myynnin rajoitukset (11,12). Suomi ei ole poikkeus. Kun meillä yritettiin saada aikaan sokeriveroa, se kaatui elintarviketeollisuuden lobbaukseen (13). Samassa rytäkässä poistettiin makeisvero.

Yhdistys joutuu varautumaan saman kaltaisiin toimintatapoihin, joita tupakkateollisuus käytti estääkseen tupakan vähentämiseen tähtääviä lakeja (11,14,15).

Mediaan ilmestyy kirjoituksia, joiden mukaan energiatiheysvero merkitsee holhousvaltiota ja vähentää ihmisten vapautta valita. Ilmaantuu teollisuuden värväämiä ”asiantuntijoita” kyseenalaistamaan tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet tiettyjen elintarvikkeiden lihottavuuden. Lihavuusepidemian väitetään johtuvan istuvasta elämäntavasta eikä ruokien kaloreista. Yhdistyksen jäseniä tullaan todennäköisesti nimittämään ruokafasisteiksi (15).

Tässä informaatiosodassa uuden yhdistyksen tehtävä on huolehtia, että kaikki kansalaiset ja päättäjät saavat tutkimuksiin perustuvaa tietoa lihavuuden syistä ja mahdollisuuksista vähentää kaloreita.

Lopuksi

Demokratia päätyy tavallisesti hyviin ratkaisuihin, mutta usein se toimii aivan tuskastuttavan hitaasti. Tupakan ja keuhkosyövän yhteys tiedettiin 1950-luvulla, mutta kesti vuosikymmeniä ennen kuin tupakointi lakien ja säädöksien avulla saatiin selvään laskuun (14). Nyt ihmettelemme, miten ihmeessä vielä kymmenen vuotta sitten ravintoloissa sai polttaa

Tänä vuonna Suomessa syntyy 50 000 lasta. Jos nykyinen meno jatkuu, heistä runsas kymmenentuhatta lihoo viimeistään teini-ikäisenä. Aikuisiässä lihotaan lisää kunnes yli puolet vuosiluokasta on ylipainoisia, ja heistä suurimmalla osalla on jokin lihavuuden aiheuttama sairaus.

Sama toistuu jokaisen vuosiluokan kohdalla, ellei lapsia ja nuoria ryhdytä suojelemaan kaloreilta. Yhdistyksen nimi voisi olla myös Pelastakaa lapset ylipainolta ry.

Suomalainen yhteiskunta todennäköisesti havahtuu joskus tulevaisuudessa veroilla ja säädöksillä vähentämään lihottavien elintarvikkeiden kulutusta. Mutta jokainen hukattu vuosi ylläpitää lihavuusepidemiaa. Ylipainoisten yhdistys voisi tuntuvasti nopeuttaa kehitystä parempaan. Yhdistyksellä olisi poliittista voimaa, jos puolet tänä vuonna epäonnistuneista laihduttajista liittyisi siihen. Melkein puoli miljoonaa äänestäjää.

Ehkä kymmenen vuoden kuluttua ihmettelemme sitä, että aikaisemmin Suomessa sai alhaiseen hintaan myydä jättikokoisia sokerivesipulloja, karkkipusseja, sipsipusseja jne. Että lihottavia ruokia ja juomia sai mainostaa lapsille. Että elokuvateatterit kilpailivat siitä, missä on suurimmat popcorn-laatikot ja laajimmat irtokarkkihyllystöt.

 

PS: 20 riviä viikossa lottoavalle päävoitto on valitettavasti erittäin erittäin epätodennäköinen. Jos sinulla sattuu olemaan pari miljoonaa ylimääräistä, tässä on mahdollisuus käyttää sitä todella hyvään tarkoitukseen.

 

Kirjallisuutta

 1. Lieberman D. The story of the human body. Penguin Books 2013.
 2. Armelagos GJ. Brain evolution, the determinates of food choice, and the omnivore´s dilemma. Clin Rev Food Sci Nutr 2014;54:1330-41.
 3. Pursey KM, Stanwell P, Callister RJ ym. Neural responses to visual food cues according to weight status: a systematic review fo functional magnetic resonance imaging studies. Front Nutr 2014;1:1-7.
 4. Mustajoki P. Ruokaympäristön muutos selittää pääosan väestöjen lihomisesta. Duodecim 2015;131:1345-52. Lue artikkeli
 5. Tutkimus selvitti suomalaisten terveysuhat. Suomen Lääkärilehti 2014;69:1816.
 6. Borodulin K, Levälahti E, Saarikoski L ym. Kansallinen Finriski 2012 -terveystutkimus. Osa 2. Tutkimuksen taulukkoliite.
 7. Wise J. Sugar tax could stop 3,7 million UK people becoming obese, claims report. BMJ 2016;352:i1064.
 8. Rolls BJ. Dietary energy density: Applying science to weight management. Nutr Bull 2017; 42: 246-53.
 9. Afshin A, Penalvo JL, Del Gobbo L ym. The prospective impact of food pricing on improving dietary consumption: A systematic review and meta-analysis. PLoS One 2017;12:e172277.
 10. Carbera Escobar MA, Veerman L, Tollman SM ym. Evidence that tax on sugar sweetened beverages reduces the obesity rates: a meta-analysis. PMC Public Health 2013;13:1072.
 11. Capewell S, Lloyd-Williams F. The role of the food industry in health: lessons from tobacco? Br Med Bull 2018;Feb 9.
 12. Mialon M,Swinburn B, Allender S ym. Systematic examination of publicly-available information reveals the diverse and extensive corporate political activity of the food industry in Australia. BMC Public Health 2016;16;283.
 13. Puska P. Sokeriveron kiemurat ja lobbaus. Teoksessa Lobbaus, valta ja terveysala – eurooppalainen näkemys. s. 29-33. Lue internetissä
 14. Hiilamo H. Maailma tupakkayhtiöiden vallassa. Into 2017.
 15. Brownell KD, Warner KE. The perils of ignoring history: Big tobacco played dirty and millions died. How similar is food? Milbank Quart 2009;87:159-94.

 

 

7 thoughts to “Kaloreiden uhrit ry.”

 1. Yhdistysasia on jo vähän työn alla, tosin sitä on vaikea sanoa mitä asioita se ajaisi – ainakin tuota stigmanpoistonäkökulmaa varmasti. Mä olen käynyt jo keskusteluja tällaisen yhdistyksen perustamisesta eli vähän ollaan jo toiminnan tasolla mutta hyvin alkumatkassa. Käynnistyi Vaakakapina aikoina idea mutta myös siitä, että EASOon linkittyen paikallisilla lihavuustutkimusjärjestöillä on joissakin maissa vastaavia järjestöjä joista olen kuulostellut kokemuksia. Katsotaan mihin päätyy tämä asia.

  1. Lihavien leimaaminen ja mollaaminen ovat todella ikäviä ilmiöitä. Onnea yhdistyksellesi!
   Toivon kuitenkin, ettei yhdistyksesi aja fat acceptance -ajatusta siinä mielessä, ettei lihavien henkilöiden kannattasi terveytensä vuoksi yrittää laihduttaa.

   1. Hei,
    no ei toki ajaisi. Eihän sitä ajanut Vaakakapinakaan kun jatkuvalla syötöllö jaettiin ohjeita terveellisiin elintapoihin jos vaan malttoi seurata. Ja alusta asti sielläkin totesin sisäisesti että sellainenkin ajatusmalli saattaa yrittää ilmiön kaapata. Tästä ilmiöstä kirjoitin jo ammoin HAESin yhteydessä:
    http://patrikborg.blogspot.fi/2013/08/health-at-every-size-laihtumisen.html?m=1

    Mutta katsotaan miten yhdistysajatus etenee… Minun yhdistykseni se ei kyllä olisi 😃 mutta jonkun pitää moottoroida

 2. Kiitos teille asiantuntijat, kun jaksatte yrittää, vaikka taivas on synkkä.
  Pertti: ”Yhdistyksellä olisi poliittista voimaa, jos puolet tänä vuonna epäonnistuneista laihduttajista liittyisi siihen. Melkein puoli miljoonaa äänestäjää.” Huolestuin siitä, onko minulla oikeutta liittyä yhdistykseen :-). Olen tänä vuonna laihduttaja, mutta minä en epäonnistu.

  Olen lukenut nyt jo kolmekin Pertin kirjaa. Näin poliittista kirjoitusta niissä ei ole ollut. Tosi on, että tarvitaankin myös järeämpiä yhteiskunnallisia keinoja yksilöiden valistamisen lisäksi. Yhtään Patrikin kirjaa en ole vielä lukenut, mutta yksi on kirjastossa varattuna. Kirjojen sijasta olen kyllä lukenut tekstejä, joita on Patrikin nettisivuilla. Liityin myös uteliaisuuttani suljettuun Facebook -ryhmään nimeltä Induktiivinen syöminen. Näyttää siltä, että se on jotenkin ”nimikkoryhmäsi”. Ensimmäisessä ryhmään kirjoittamassani kommentissa sanoin vähän vierastavani tuota nimeä, sillä itse puhun mieluummin järkevästä syömisestä. Sanoin kuitenkin samaan hengenvetoon, että en ainakaan tässä vaiheessa arvostele ”induktiivisen syömisen oppia”. Näin siksi, että olen varovainen arvostelemaan asiantuntijoiden oppeja, joista en tarpeeksi tiedä.. Missään tapauksessa en ala tässä ryhmässä enkä missään muussakaan ryhmässä ”räyhäämään”. Olen lopen kyllästynyt siihen, kuinka paljon somemaailmassa harrastetaan ilkeää ja hyödytöntä metelöintiä.

  1. Saanen korjata edelliseen lipsahtaneen sanatorkahduksen. Kyse ei tietenkään ole induktiivisesta syömisestä, vaan intuitiivisestä syömisestä. Tässä lainaus Patrikin ”Pöperöproffa” -sivulta:

   ”Mitä intuitiivinen syöminen on?
   ”Intuitiivinen: vaistonvarainen, epärationaalinen, vaistomainen, välitön, automaattinen, luontainen, synnynnäinen, aistillinen, luonnollinen, havainnollinen, spontaani, ei-opittu.
   (lähde: http://www.suomisanakirja.fi)

   Pohjimmiltaan intuitiivinen syöminen tarkoittaa syömistä kehon viestien mukaan. Mutta detaljimmalla tasolla on ilmeistä, että syömisen intuitiivisuudesta on liikkeellä hyvin erilaisia tulkintoja. Tutkimushavainnot kertovat kolmesta eri syömisen ulottuvuudesta:
   1) syömisestä kehon viestin mukaan
   2) turvautumisesta nälkä ja kylläisyysviesteihin
   3) ehdottomasta luvasta syödä.

   Nämä kolme elementtiä ovat intuitiivisen syömisen ytimessä, mutta samalla siihen kuuluu minusta muutakin – esimerkiksi elintapojen muuttamista siten että nälkä ja kylläisyysviestit pääsevät toimimaan jossain määrin tarkasti sekä irtautumista monenlaisesta turhasta ajatusroinasta, jota syömisen ympärille pääsee syntymään.”

  2. Kiitos hyvistä kommenteista. Vesalle: Yhdistyksen jäsenille ei todellakaan ole syytä asetttaa painoindeksirajaa. Entiset ylipainoiset ja ikänsä normaalipainossa olleet ovat tervetulleita. Nimeä lienee syytä muuttaa, mutta toisaalta jokaisen perhe- tai ystäväpiirissä on ylipainoisia, joiden ponnisteluja voi tukea.

   Vesa toteaa, että kirjoitukseni on poliittinen. Olen aiemmin ollut totaalisen epäpoliitinen, mutta Suomen lihavien kohtalo on saanut minut barrikadeille. Lihavuusepidemia on ollut keskuudessamme 30 vuotta. Tähän mennessä sen ehkäiseminen on ollut aivan tehotonta. Aikuisten paino ei liene viime vuosina noussut, mutta jäänyt sietämättömälle tasolle. Lasten lihavuus yleistyyy edelleen. Tupakkalakeja ryhdyttiin laatimaan vasta sitten, kun suuri yleisö rupesi niitä vaatimaan. Ilmeisesti samaa tarvitaan, ennenkuin lihottavien elintarvikkeiden kulutusta vähentäviä lakeja ryhdytään laatimaan.

 3. Vesa tarkoittaa varmaan meidän Intuitiivisen syömisen vertaistukiryhmään Facebookissa jossa Patrikin uusin kirja on ollut ahkerasti käytössä vaikka ryhmä ei Patrikin nimikkoryhmä olekaan.

  Pertin kirjoituksessa on myös hyviä pointteja. Onhan se faktaa, että ruokaympäristömme on painonhallinnan kannalta erittäin haastava. TV, lehdet, internet ja kadunvarret pursuavat energiatiheiden ruokien kuvia, ei ole ihme, että ihmisten nälkäsignaalit antavat vääriä hälytyksiä vähän väliä. Voisiko asialle jo lainsäädännön tasolla tehdä jotain ja olisko sillä kansanterveydellisiä vaikutuksia. Uskon, että voisi olla.

Comments are closed.