Terveysvero – keppi vai porkkana?

Veroista puhuttaessa medialla on tapana heiluttaa keppiä.

Työntekijän verotukseen keppiä ja vähän porkkanaa. Hallitus tarjoaa tasaveroja ja keppiä autoilijoille. Rinteen hallitus otti sittenkin kepin käteen, veroraippa voi hyydyttää kotimarkkinoita.

Mutta löytyy myös veroja ja rajoituksia, jotka suomalaisten suussa maistuvat makealle porkkanalle.

Suomalaisilta kysyttiin epäterveellisistä ruuista ja juomista

Eilen ilmestyivät tulokset väestökyselystä, joka lähetettiin 1 100 suomalaiselle. Heitä pyydettiin ilmoittamaan kantansa epäterveellisten elintarvikkeiden myynnin rajoituksiin (1). Kyselyn teettivät kolme tahoa, jotka ovat huolissaan suomalaisten heikentyvästä terveydestä. TervePaino ry:n lisäksi mukana ovat SOSTE ja Yksi Elämä verkosto.

Vastaajille esitettiin seuraavat väitteet:

  • Energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille tulisi kieltää
  • Lapsia houkuttavien epäterveellisten juomien ja elintarvikkeiden mainonta tulisi kieltää.
  • Epäterveellisten elintarvikkeiden (makeiset, perunalastut, sokerijuomat yms.) kilo- ja litrahinta tulisi säätää samaksi, jotta suuret annokset olisivat vähemmän houkuttelevia.
  • Epäterveellisten tuotteiden yhteydessä lapsille jaettavat mainoslelut tulisi kieltää.
  • Tulisi säätää sokerivero, joka nostaa runsaasti sokeria sisältävien juomien, makeisten, keksien, jugurttien ym. hintaa
  • Makeisten ja muiden epäterveellisten elintarvikkeiden myynti kassoilla ja tarjoustuotteina (kuten kaksi yhden hinnalla, tai osta 3, maksa 2) tulisi kieltää.

Jokaisen kohdalla valittavana oli 5 vaihtoehtoa: täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, ei samaa eikä eri mieltä, jokseenkin eri mieltä ja täysin eri mieltä. Tässä artikkelissa ”samaa mieltä” ja ”eri mieltä” luvut on saatu yhdistämällä ”täysin” ja ”jokseenkin” vastaukset.

Kansa on puhunut

Kuva näyttää, miten suomalaiset vastasivat.

Viiden väitteen kohdalla 90 – 60 % vastaajista haluaa, että yhteiskunta ryhtyy verotuksella tai muulla tavalla rajoittamaan epäterveellisten elintarvikkeiden tarjontaa. Näiden väitteiden kohdalla vähemmän kuin 30 % vastustaa, energiajuomien myyntikieltoa vastustavia on vain 8 %. Tarjoustuotteiden kiellossa tuli suunnilleen tasapeli.

Aivan hämmästyttävää! Suomalaiset haluavat nostaa joidenkin elintarvikkeiden hintaa ja rajoittaa niiden markkinointia. Tämä kertoo, että nykyajan some-hälystä ja valeuutisisista huolimatta valtaosa kansastamme on fiksua ja ajattelee järkevästi. Ja suomalaiset tietävät, että lihavuus vakavalla tavalla uhkaa heidän terveyttään.

Muutama vuosi sitten toteutettiin väestötutkimus, jossa kysyttiin suomalaisilta, minkä asioiden he katsoivat uhkaavan terveyttä (2). Vastaajien mielestä suurin terveysuhka on ylipaino. Esimerkiksi tupakka ja alkoholi koettiin pienemmiksi uhkiksi.

Suomalaisten selvä enemmistö haluaa,  että yhteiskunta ryhtyy suojeleman heitä, heidän lapsiaan ja muita omaisiaan ylimääräisten kaloreiden aiheuttamilta sairauksilta.

Suomi kärjessä

Kaksi kysymyksistä – sokerivero ja mainoskielto – antaa mahdollisuuden kansainväliseen vertailuun, sillä samat kysymykset olivat mukana myös laajassa viiden maan tutkimuksessa (3).

Olen liittänyt kuvaan myös Suomen tulokset. Meillä kannatus on suurempi kuin missään muussa maassa. Meksiko pääsee kuitenkin hyvin lähelle.

Kaukaa Suomesta katsottaessa Meksikon suuret kannatusluvut saattavat tuntua yllättäviltä. Verrattuna neljään muuhun maahan se näyttäytyy meille vähiten kehittyneeltä ja mafioiden terrorisoimalta valtiolta. Lihavuuden torjunnassa Mexico on kuitenkin eturivin maita maailmassa. Siellä on vuodesta 2014 lähtien ollut haittavero energiatiheille ruuille ja sokerijuomille. Tämä luultavasti selittää suuremman kannatuksen kuin Britanniassa, Australiassa ja Kanadassa – ja etenkin USA:ssa. Meksikolaiset ovat kokeneet, miten valtion säätely on auttanut heitä terveellisempiin valintoihin.

Lopuksi

Keppi ja porkkana -kielikuvassa keppi kuvaa rangaistusta ja porkkana jotain sellaista, joka tuntuu hyvältä. Toivon ettei media automaattisesti ryhdy heiluttamaan keppiä nähdessään sanan vero.

Suomalaiset haluavat sokeriveroa ja muita säädöksiä kaloreiden houkutusten vähentämiseksi. Ne eivät ole rangaistuksia vaan porkkanoita.

Selvä enemmistö kansasta haluaa, että yhteiskunta ryhtyy laeilla ja säädöksillä suojelemaan epäterveellisten elintarvikkeiden houkutuksilta. Kuitenkaan tähän mennessä maamme päättäjät eivät ole tehneet minkäänlaista liikettä tähän suuntaan. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa ei mainita lainkaan sanaa lihavuus, vaikka se on megaluokan uhka suomalaisten terveydelle.

Jos median sormia syyhyttää tarttua keppiin, se kannattaisi kohdistaa Arkadianmäen suuntaan.

PS.

Jos kuulut siihen suomalaisten enemmistöön, joka kannattaa yhteiskunnan toimenpiteitä ruoka- ja juomatarjonnan terveellisestämiseksi, liity TervePaino ry:hyn. Jos meitä on paljon, voimme vaikuttaa.

 

Käytettyjä lähteitä
  1. Miten epäterveellisestä ruuasta terveelliseen? -kyselyaineistoon liittyvä tutkimus. Taloustutkimus. 20.1.2021 linkki
  2. Tutkimus selvitti suomalaisten terveysuhat. Suomen Lääkärilehti 2014;69:1816. Netissä
  3. Kwon J, Cameron AJ, Hammond D ym. A multi-country survey of public support for food policies to promote healthy diets: findings from the International Food Policy Study. PMC Public Health 2019;19:1205. Netissä